Aşırı sıcaklar bal üreticilerini düşündürüyor

Aşırı sıcaklar bal üreticilerini düşündürüyor -Yaklaşık 450 üreticinin faaliyet gösterdiği Zarada, aşırı sıcaklar nedeniyle bal veriminin düşmesi bekleniyor


SİVAS (A.A) - Yaklaşık 450 üreticinin faaliyet gösterdiği Zara ilçesinde, aşırı sıcaklar nedeniyle bal veriminin düşmesi bekleniyor.
     Eski Zara Bal Üreticileri Birliği Başkanı ve üretici Necdet Dökmetaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zarada yaklaşık 450 üreticiden 175inin birliğe kayıtlı olduğunu ve ilçede yılda ortalama 350 ton bal üretimi yapıldığını söyledi.
     İlçe dışından gelerek Zarada arıcılık yapanların oranının yüzde 10 olduğunu belirten Dökmetaş, Zaralı olmayan gezginci arıcılar, arıcılık faaliyetlerinin yoğun olmadığı boş bölgelere yerleşiyorlar dedi.
     Dökmetaş, bahar yağışlarının bu yıl kendilerini sevindirdiğini ancak aşırı sıcakların morallerini bozduğunu dile getirerek, sıcak havanın arıları strese soktuğunu ve bal üretimini olumsuz etkilendiğini ifade etti.
     Arı başına yüzde 10-15 bal verimi beklediklerini anlatan Dökmetaş, Şartların iyi olması halinde arı başına 20-30 kilo bal alınabilirken, bu yıl 10-15 kilo bal alabileceğiz diye konuştu.
     Dökmetaş, Ağustos ayının ikinci haftasında hasat döneminin başlayacağını belirterek, şunları kaydetti:
     Her sene elimizdeki balı satmakta zorlanırken, bu sene talep çok, bal yok. Bal rekoltesinin düşük olmasının fiyatları yüzde 25 civarında artıracağını tahmin ediyoruz. Krediyle arıcılık yapanlar bu yıl bal sezonundan olumsuz etkilenecek. Arıcılarımızın ayakta kalabilmeleri için yeniden kredi yapılandırması ve kredi taksitlerinin ertelenmesi gerekli.
    
     Muhabir: İbrahim Özel
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber Aşırı sıcaklar bal üreticilerini düşündürüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER