Ayağı kırık eşek, FÜde tedavi edildi

Ayağı kırık eşek, FÜde tedavi edildi -Elazığda belediye ekiplerince sokakta bulunan ayağı kırık sahipsiz eşeğin tedavisi, FÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde dıştan sabitleme yöntemiyle yapıldı (Fotoğraflı-Görüntü


ELAZIĞ (A.A) - Elazığda belediye ekiplerince sokakta bulunan ayağı kırık sahipsiz eşeğin tedavisi, Fırat Üniversitesi (FÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde dıştan sabitleme yöntemiyle yapıldı.
     FÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Canpolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Elazığ Belediyesi ile imzaladıkları protokol kapsamında, sokakta bulunan yaralı ve sahipsiz hayvanları hastanelerinde tedavi ettiklerini söyledi.
     Belediye ekiplerince sokakta bulunan yaralı eşeğin hastanelerine getirildiğini anlatan Canpolat, yaptıkları muayenede eşeğin sol arka ayağının kırık olduğunu tespit ettiklerini ifade etti.
     Açık kırığı (kırılan kemiğin etrafındaki kas ve derinin parçalanıp kanaması) bulunan eşeğe bandaj ve iç sabitleme yöntemini uygulamanın mümkün olmadığını belirten Canpolat, eşeğin tedavisi için dıştan sabitleme olarak bilinen Eksternal Fiksasyon yöntemini uyguladıklarını söyledi.
     Sabitleyici malzemelerin çok pahalı olması ve uygulamadaki zorluklardan dolayı, sabitlemede akrilik kullanmayı tercih ettiklerini anlatan Canpolat, kırık hattının alt ve üst kısmına paralel, ortopedide kullanılan ikişer adet çivi monte ettiklerini, bunların uçlarını da akrilik malzemeyle sabitlediklerini belirtti.
     Prof. Dr. Canpolat, şunları söyledi:
     Türkiyede bu yöntem, bir eşekte ilk kez uygulandı. Kullandığımız yöntem teknik olarak basit, ekonomik ve sağlam bir sabitleme yöntemi. Bu yöntem sayesinde eşek operasyondan bir gün sonra ayağını kullanmaya başladı ve kırık ayağı hızlı bir şekilde iyileşme gösterdi. Bu yöntemin diğer bir avantajı da alçı ve bandaja gereksinim bırakmadan açık yaraların tedavisine olanak sağlaması.
     Trafik kazası sonucu yaralanan hayvanların hastanelerine getirildiğini ifade eden Canpolat, Bazı araç sahipleri, çarptıktan sonra gerek üzerine sorumluluk almamak gerekse tedavi masraflarından kaçınmak amacıyla hayvanı bırakıp kaçıyor. Ama hiç kaçınmasınlar, bundan sakınmasınlar. Biz buraya getirilen tüm hayvanların tedavisini para almadan yapıyoruz. Bu nedenle vatandaşlarımız yaralı herhangi bir hayvan gördükleri zaman Hayvan Hastanesine getirsinler diye konuştu.
     İmkanı olan vatandaşlardan, hayvan hastanelerine ve barınaklara yem, ilaç, sargı bezi bağışlamalarını isteyen Canpolat, Bu şekilde sokaklarda böyle yaralı şekilde, ölmüş vaziyette hayvanları görmeyelim. Onların da bu güzel dünyada yaşamaya hakları olduğunu unutmayalım dedi.
    
     Muhabir: İsmail Şen / Ömer Fansa
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Ayağı kırık eşek, FÜde tedavi edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER