Bayramda dişleriniz çürümesin

Bayramda dişleriniz çürümesin -TÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bek: -Ramazan Bayramında fazla tüketilen şeker ve tatlı gibi gıdalar birçok diş sorununa sebep olabilir. Ancak, çürüklerin önüne geçmek amacıyla tüketilen he


EDİRNE (A.A) - Cihan Demirci - Trakya Üniversitesi (TÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Bülent Bek, Ramazan Bayramında fazla tüketilen şeker ve tatlı gibi gıdaların, birçok diş sorununa sebep olabileceğini belirterek, Çürüklerin önüne geçmek amacıyla tüketilen her şekerli yiyecekten sonra dişler fırçalanarak ağız bakımı yapılmalıdır dedi.
     Bek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında oruç tutulmasından dolayı dişlerin aktif bir şekilde kullanılmadığını söyledi.
     Diş sağlığı açısından, Ramazan Bayramının özellikle ilk günlerde aşırı şekerli, sıcak, soğuk ve asitli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini anlatan Bek, Ramazan Bayramında fazla tüketilen şeker ve tatlı gibi gıdalar bir çok diş sorununa sebep olabilir. Ancak, çürüklerin önüne geçmek amacıyla tüketilen her şekerli yiyecekten sonra dişler fırçalanarak ağız bakımı yapılmalıdır. Yetişkinlerde ağız bakımı en az günde 2 defa 5er dakika, çocuklarda ise günlük en az 3 defa yapılmalıdır. Öte yandan, dişler bayramda ikram edilen tatlı ve şekerli gıdaların tüketiminin ardından mutlaka fırçalanmalıdır diye konuştu.
    
     -Çürüklerin vücuda etkisi-
    
     Bek, 6 ay arayla diş hekimine gidilerek diş sağlığının kontrol ettirilmesi gerektiğini, diş çürüklerinin tedavi edilmediği taktirde birçok hastalığa neden olduğunu bildirdi.
     Çürük dişlerin besin tüketirken de vücudu etkilediğini ifade eden Bek, Doğru düzgün çiğnenmeyen lokmalar metabolizmamızı hızlı bir şekilde çalıştırarak midemizin gereğinden fazla asit üretmesine sebep olur. Bu da gastrit ülser gibi mide sorunlarına yol açabilir. Öte yandan, Kronik hastalığı olmayanlar Ramazan Bayramında belirli porsiyonlarda gönlünce şeker ve baklava tüketebilir dedi.
    
     -Bir çocuğa şeker yeme demek mümkün değil-
    
     TÜ Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Sağlığı (Prodanti) Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zeynep Aslı Güçlü de çocuk dişlerinin Ramazan Bayramında tüketilen şekerli ürünler açısından hassasiyet kazandığını söyledi.
     Bayramda fazla miktarda şeker, çikolata ve baklava tüketildiğini belirten Güçlü, şunları kaydetti:
     Bir çocuğa şeker veya çikolata yeme demek mümkün değil. Çocuklar asitli gıdaları almayı çok seviyor. Fakat önemli olan, dişin hemen temizlenmesi ve üzerinde yiyecek artığı bırakılmamasıdır. Diş çürüğü oluşmaması için öncelikle dişin üzerinde kalan gıda artıklarının temizlenmesi gerekir. Özellikle Ramazan Bayramında diş temizlendikten hemen sonra şeker ve baklava tüketilmemelidir. Dikkat edilmesi halinde çocuklar şekeri ve çikolatayı rahatlıkla tüketebilir.
     Güçlü, plak oluşumunun diş çürüğü riskini artırdığını belirterek, kişilerin fırçalama ve oral hijyen alışkanlığı kazanması gerektiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Bayramda dişleriniz çürümesin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER