Bekir Ağalar Konağı

Bekir Ağalar Konağı-nın temeli atıldı


ANKARA (A.A) - Çubuk ilçesinin önemli tarihi yapılarından biri olan ve 1933 yılında Atatürk-ün ilçeye gelişinde de konakladığı Bekir Ağalar Konağı, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmek amacıyla, projesi hazırlanarak temeli atıldı.
     Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, Ankara Valiliği-nin katkıları ile Çubuk Belediyesi tarafında kamulaştırılan Bekir Ağalar Konağı-nın arazisine ilçenin tek kent müzesinin yapılacağını söyledi. Konağın proje çalışmalarının hazırlanarak ihale edildiğini ve temelinin atıldığını ifade eden Özden, yapılacak kent müzesine Ankara Valisi Alaaddin Yüksel-in büyük katkısı olduğunu bildirdi.
     Özden, Bekir Ağalar Konağı eski Ankara evlerinin özelliklerini taşıyan bir konak. Şu anda bu özelliklerde başka bir konak yok. Sayın Valimiz Alaaddin Yüksel Bey ile görüştük ve İl Özel İdaresi-nin 1 trilyon 299 milyon TL-lik katkısı ile bu projeyi hayata geçireceğiz dedi.
     Konağın daha önce hazırlanan rölöve projesinin ardından ihale edildiğini bildiren Özden, Konağın önceki yıllarda hazırlanan bir rölöve projesi vardı. Bizde aslına uygun yapılacak şekilde restorasyon ve rekonstrüksiyon projesini hazırladık. Hazırlanan proje İl Özel İdaresinin de desteğiyle inşaatına başladık. İnşallah 270 gün gibi kısa bir sürede inşaatı tamamlanacak diye konuştu.
     Yapılacak müzede 1402 Ankara Savaşı-nı da dahil ilçede ne kadar değer varsa o değerlerin sergileneceğini vurgulayan Özden, yapılacak proje hakkında da şunları söyledi:
     Konak bodrum, zemin, birinci ve cihannuma katlarından oluşacak. Özel bir bina olduğu için betonarme sistem kullanılmayacak. Eski Ankara evlerinde olduğu gibi aslına uygun taş ve ahşap işçiliği ile yapılacak. Bodrum katta toplantı alanı, fuaye alanı ve depolardan oluşacak. Zemin kat ve birinci kat ise sergi salonlarından oluşacak. Bir de Ankara evlerine özgü cihannuma katı olacak.
     Daha sonra kurban kesimi ve dualar eşliğinde Bekir Ağalar Konağı-nın temeline ilk harç, Özden tarafından atıldı.
    
     Muhabir: Hüseyin Yiğiner
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Bekir Ağalar Konağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER