Bursada ilk neştersiz kalp ameliyatı gerçekleştirildi

Bursada ilk neştersiz kalp ameliyatı gerçekleştirildi


BURSA (A.A) - Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilen TAVİ (Transkateter Aort Valv İmplantasyonu) yöntemi ile üç kalp hastasının aort kapağı, açık ameliyat olmadan başarılı bir şekilde değiştirildi.
     TAVİ işlemi ile kalp hastalarına lokal anestezi uygulamasının ardından, hastanın kasığından girilerek işlemin gerçekleştirildiğini açıklayan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Arı, şunları ifade etti:
     Hastaların aort kapağı, kateter yöntemi ile yapay bir kapakla değiştiriliyor. Göğüs kafesi açılmadan yaklaşık 1 - 1.5 saat içinde tamamlanan bu işlemden sonra hastalar yalnızca 24 saat yoğun bakım ünitesinde gözlem altında tutuluyor ve 4-6 gün normal serviste izlendikten sonra taburcu edilebiliyor. Yapılan bu işlemin yaklaşık bir ay sonrasında ise hastaların hayat kalitesinin belirgin bir şekilde düzeldiği gözlemleniyor.
     Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Tuğrul Göncü ise açık kalp ameliyatı olamayacak yüksek riskli hastaların kaderlerine razı olup, tedavi şansı bulamadıklarına değindi. Bu yeni yöntemle, hastalarına aort kapak yerleştirilmesini düşük işlem riski ve işlem sonrası kısa sürede taburcu olabilme imkanı sunduklarını belirten Göncü, Hastanemizde başarı ile yapılmakta olan bu işlem ciddi ek hastalıklarından dolayı ameliyat şansı olmayan birçok kalp hastasına umut ışığı oldu şeklinde konuştu.
     Bu yeni ve etkin tedavi yöntemlerinin Bursadaki kamu hastanelerinde başarıyla gerçekleştirilmesinin sağlık hizmet sunumu açısından sevindirici olduğunu kaydeden Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Yavuz Baştuğ da Genel Sekreterlik olarak bizler hasta lehine olan bu ve bunun gibi özellikli ameliyatların önünü açarak uygulanması noktasında da her türlü maliyeti göze aldık. Sağlık alanındaki gelişmelerin takibi ve uygulanması adına her türlü olanağı sunmaya hazırız diye konuştu.
     Bu yöntemle tedavi olan Ahmet Yazlı (73), gazetecilere yaptığı açıklamada, önceden merdivenleri çıkmakta zorlandığını ifade ederek, Nefes alıp vermekte çok zorluk çekiyordum. Buraya geldiğimde ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Şimdi halimden çok memnunum. Önceki durumuma göre şükürler olsun ki çok iyiyim diye konuştu.
     Ayrıca bu ameliyatla Hatice Batur (79) ve Nebiye Güleçin de (83) sağlıklarına kavuştukları bildirildi.
    
     Muhabir: Volkan Bayraktar
     Yayıncı: Harun Kaymaz
<< Önceki Haber Bursada ilk neştersiz kalp ameliyatı gerçekleştirildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER