Çocuklar, yağmur duası geleneğini yaşatıyor

Çocuklar, yağmur duası geleneğini yaşatıyor -Kastamonuda yağmur duası için maniler eşliğinde kapı kapı dolaşan çocuklar, evlerden bulgur ve pirinç topluyor -Aşağıberçin köyü eski muhtarı Bozan: -"Çocukluğumuzda biz de böyle yap


KASTAMONU (A.A) - Sinan Özmüş - Tosya ilçesine bağlı Aşağıberçin köyünde çocuklar, yağmur duası için maniler eşliğinde kapı kapı dolaşarak evlerden bulgur ve pirinç topluyor.
     Sırığa bağladıkları ısırgan otları, kaplar ve maniler eşlinde evlerden bulgur, pirinç ve yağ toplayan çocuklar, yağmur duasının ardından köylü kadınların yaptığı pilavı yiyor.
     Köyün eski muhtarı Mustafa Bozan (79), AA muhabirine, köylerinin Ilgaz Dağının güney eteklerinde kurulduğunu belirterek, ana geçim kaynağının hayvancılık ve tarım olduğunu söyledi.
     Köyün kuruluşundan itibaren 3-15 yaş grubundaki çocukların yağmur duası için farklı bir etkinlik yaptığını anlatan Bozan, evlerden pirinç ve bulgur toplayarak, yöresel şiveleriyle "Çolu çolu mengerek, ekinciye sel gerek, buralara yağmur gerek, dolu dolu yağmur ver Allah, gani gani rahmet ver Allah" dizelerinden oluşan maniyi söylediklerini dile getirdi.
     Bozan, köy sakinlerinin de kapılarına gelen çocukların başına "Islatalım da Allah dualarınızı kabul etsin" diyerek, bir maşrapa su döktüğünü belirtti.
     Çocukların, türbe olarak bilinen alanda köylü kadınların yaptığı pilavı yediğini ifade eden Bozan, "Burada Kuran-ı Kerim okunup, dua edilir. Çocukluğumuzda biz de böyle yapardık. Rahmetli annem ve babam çolu oyna oğlum, çolu derdi" şeklinde konuştu.
     Hasan Atıcı (13) ise kurak mevsimlerde yağmur duasına çıktıklarını anlatarak, "Köydeki evleri kapı kapı gezip, pirinç, bulgur, yağ gibi malzemeler alıyoruz. Büyüklerimiz pişiriyor, dua eşliğinde yiyoruz. Yağmurun yağmasını bekliyoruz" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Çocuklar, yağmur duası geleneğini yaşatıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER