Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Üyesi Bumin: "Savaşın bitmesi, hepimizin en birinci arzusu"


KASTAMONU (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Üyesi Kürşat Bumin, "Savaşın bitmesi, hepimizin en birinci arzusu" dedi.
     Grup üyesi Bumin, Alyans Düğün Salonundaki programda yaptığı konuşmada, heyetin, bir diyaloğu başlatan, ona ön ayak olan bir grup olduğunu belirterek, bundan hiçbir menfaatlerinin olmadığını söyledi.
     Barış sürecinde toplumun, belki de ilk kez 30 yıldır giderek ağırlaşmış olan felakette, "Ben de bu işe müdahilim, benim de bu konuda sözüm var, ben de şu işin şöyle olmasını istiyorum" şeklinde seslerinin yükseltildiğini ifade eden Bumin, şöyle konuştu:
     "Bu, 30 senedir devlet veya hükümet ne derseniz diyin, onlara terk edilmiş bir meseleydi ve onlar bu işi çözmekten ziyade daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdiler. 50 bin insanın hayatı, 400 milyar dolarlık bir kaynağın bu silaha aktarılması... Bunlar, diğer ülkelerde karşılaşılmayan bir tablo. IRA, ETA gibi durumlarda 3-5 bin ölümlerle sonuçlanmış tablolar var. Biz de 50 bin insan. Buna tahammül etmesi bir ülkenin mümkün değil. Hele medeni bir ülke olmak istiyorsak insanlığa, demokrasiye saygılı bir ülkenin bu şekilde devam etmesi mümkün değil. Eğer bu sorun çözülmezse felaket daha giderek büyüyecek. Şimdi demek ki bu zamana kadar hükümetler, devlet çözemedi."
    
     -"Çok sağcı ve milliyetçi bir hükümet"
    
     Bumin, Bu işi çözecek olan toplumun, "Bu nedir böyle. Bir memleket, bir millet buna dayanamaz. Dolayısıyla bu bir çözüme gitmek zorunda" diyerek işe müdahil olması gerektiğini savundu.
     Süreç döneminde savaş dolayısıyla 92 gündür hiçbir kimsenin ölmediğinin vurgulayan Bumin, şunları kaydetti:
     "Çok iyi bir şey. Buna sevinmemiz lazım. Hatırlıyorsunuz, daha önce de AK Partinin göreve gelmesinden iki yıl sonrasına kadar da bir ateşkes vardı. Hiç kimse ölmemişti. Şimdi bunun daha ciddisi tekrarlanıyor gibi. Yani PKK da anladı, hükümet de anladı ki bu böyle savaşarak gitmeyecek. İki taraf da anladı. Dolayısıyla bunu siyasi zemine kaydırmak lazım. Neyi- Toplumdaki bu farklılıkları. Bunun için savaşın bitmesi, hepimizin en birinci arzusu. Bu savaş bir bitsin. Tabii o zaman iş bitmeyecek. Asıl endişeler ondan sonrası için. Onu da biliyoruz. Dışarıdaki protestolar da öyle. Bu ülkenin bölüneceğini, bayrağının gideceğini... Bunlar da yersiz endişe. Unutmayın ki bugünkü hükümet, çok sağcı ve milliyetçi bir hükümet. Kendileri, tek bayrak, tek milleti tekrarlamakla meşguller."
    
     Muhabir: Sinan Özmüş
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER