Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı -KASİF Başkanı Reis: Hükümet, karayolu ve havayolu gelişiminde büyük başarı elde etmiştir, bu başarının denizyolu taşımacılığında da gösterilmesini arzu etmekteyiz


SAMSUN (A.A) - Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) Başkanı Osman Reis, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
     Reis, mesajında, Türkiyenin küresel güç olmasında deniz ulaşımının da önemli bir yeri olacağını, bu nedenle kara ve hava yoluna gösterilen ilginin deniz ulaşımına da gösterilmesi gerektiğini bildirdi.
     Kara ve hava yoluna nazaran deniz yolunda ciddi ilerleme sağlanamamasının son derece üzücü olduğunu vurgulayan Reis, şunları kaydetti:
     Bundan 86 yıl önce 1 Temmuz 1926da kabul edilen Kabotaj Yasası, zengin deniz kaynaklarımızın kullanılması ve denizciliğin gelişmesi için önemli bir adım olmuştur. Ancak Kabotaj Yasasının yürürlüğe girmesinden sonra geçen 86 yıla rağmen denizcilik sektörünün gelişmesi için ciddi bir ilerleme alınamadığını görmekteyiz. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte, Atatürkün, özellikle ulaşıma yönelik büyük altyapı yatırımlarında öncelik tanıdığı deniz ve demiryolları, sonraki yıllarda uygulanan yanlış ulaşım politikaları neticesinde karayollarına öncelik verilmesi ve karayollarının teşvik edilmesi sonucunda büyük oranda ihmal edildiğini görmekteyiz.
     Gemi inşa sanayimiz, gemi bakım ve onarım hizmetlerimiz yeterli değil. Yeni yeni teknolojilere ve tersanelere ihtiyaç duyuluyor. Biz Karadenizliler olarak denizci bir milletiz. Denizci olduğumuz gibi kendi kayığımızı, kendi teknemizi kendimiz yaparız. Bugün babadan kalma tekniklerle, geleneksel yöntemlerle tekne ve gemi inşaatı yapılmaktadır. Bölge ekonomisine büyük katkısı olan tekne ve gemi inşaatının geleneksel yöntemler ve ilkel teknikler yerine modern tekniklerle yapılması gerekir. Hükümet, karayolu ve havayolu gelişiminde büyük başarı elde etmiştir, bu başarının denizyolu taşımacılığında da gösterilmesini arzu etmekteyiz.
    
     Muhabir: Fatma Kalay
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER