Diyarbakır Surlarındaki Mervani Mescidi

Diyarbakır Surlarındaki Mervani Mescidi -Vali Mustafa Toprak, tarihi Mervani Mescidinin de bulunduğu Dağkapı 1 nolu burçta incelemelerde bulundu


DİYARBAKIR (A.A) - Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Diyarbakır Surlarındaki Mervani Mescidi ile ilgili olarak Gelen talep üzerine ve tarihe, kültüre, inanca olan saygımız çerçevesinde daha önce mescit olarak kullanılan kısmı da mescit olarak ihya edeceğiz dedi.
     Dağkapı 1 nolu burçta incelemede bulunan Vali Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, burçların 4 tanesinde uygulama projesine geçtiklerini ayrıca diğerleriyle ilgili olarak da proje çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
     Toprak, 82 burcun tamamının projelendirilmesini ve bu projelere uygun şekilde uygulamalar yapılarak restorasyonunun ivedi bir şekilde yapılmasını istediklerini belirterek, Ayrıca Dağkapı 1 ve 2 nolu burçlarının yeniden ihya edilmesi, turizme ve kültür değerlerin ortaya çıkartılmasında konusunda hummalı bir çalışma var. Bir gecikme olmadığı takdirde yaklaşık 2-3 ay içinde burayı teşhir tanzimiyle birlikte tamamen açmayı planlıyoruz dedi.
     Surlar ve burçların dünyada eşi benzeri olmayan bir şaheser olduğunu vurgulayan Toprak, surları, burçları ve kaleyi bir bütün olarak UNESCOnun tarihi kültürel mirası listesine yazdırmak için çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü bildirdi.
    
     -Mervani Mescidi-
    
     Son zamanlarda tartışma konusu olan Mervani Mescidine de değinen Vali Mustafa Toprak, buranın yaklaşık 80-100 yıl öncesinde mescit olarak kullanıldığını dile getirerek, şunları söyledi:
     Mervaniler 900lü yıllarda yaşamışlar ve o zaman buradaki Nebi Cami yok, çevrede bir cami yok, bir İçkale bir de burası var. Zamanında burada askerler kalıyor. Onların ihtiyaçları için de yukarıda mescit olarak kullanıldığı ortaya çıkan bir alan var. En son herhalde 80-100 yıl önce mescit olarak kullanılmış. Bu da bize iletildi. İletildikten sonra araştırdık ki evet 80-100 öncesinde bir mescit varmış. Gelen talep üzerine ve tarihe, kültüre ve inanca olan saygımız çerçevesinde daha önce mescit olarak kullanılan kısmı da mescit olarak ihya edeceğiz. Yine beş vakit ezanın okunduğu, namazın kılındığı bir alan ile getiriyoruz. Erkek bölümü ve bayan ibadet bölümü olmak üzere. Hemen onun yanında eğer bir yer oluşturabilirsek yine Diyarbakırlı din alimlerinin kitaplarının ve çalışmalarının resmedileceği sergileneceği bir alan da oluşturmayı düşünüyoruz.
    
     Muhabir: Ahmet Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakır Surlarındaki Mervani Mescidi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER