DSİden su sondaj kuyularına sayaç uyarısı

DSİden su sondaj kuyularına sayaç uyarısı -Belirlenen tarihe kadar ölçüm sistemi taktırmayan veya taahhütname vermeyen kuyu sahiplerinin yer altı suyu kullanma belgeleri iptal edilecek


DİYARBAKIR (A.A) - DSİ 10. Bölge Müdürlüğünce Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnaktaki su sondaj kuyularına sayaç takılması konusunda uyarı yapıldı.
     DSİ 10. Bölge Müdürü Turkay Özgür yaptığı yazılı açıklamada, yer altı suları hakkındaki kanunun 8. maddesi gereğince, su temini amacıyla kuyu, galeri, tünel, benzeri kazıların yapılması ve kuyuların açılması için DSİ Bölge müdürlüklerinden yer altı suyu arama ve kullanma izninin olmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.
     Son yıllardaki yer altı suyu kullanımına yönelik yoğun talepler ve kullanma belgesinde tahsis edilen miktardan fazla yer altı suyu çekilmesi nedeniyle, sürdürülebilir yer altı suyu yönetimi için yer altı suyu, rezerv-çekim ilişkisinin, modern sulama sistemleri ile desteklenerek kontrol altında tutulması, bu nedenle kuyulardan çekilen veya çekilecek yer altı suyunun ölçülebilir durumda olması için ölçüm sistemlerinin zorunlu hale geldiğini ifade eden Özgür, açıklamasında şunları kaydetti:
     Bu zorunluluk nedeniyle 167 sayılı yer altı suları kanununda değişiklikler yapılmış, 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yeni yasaya göre yer altı suyu temini maksadıyla kuyu, galeri, tünel ve benzeri ölçüm sistemi için su sayacı takılması zorunlu hale gelmiştir. Kanuna eklenen geçici madde 2 ve 3e istinaden hazırlanan ve 7 Haziran 2011 tarih ve 27957 sayılı resmi gazetede yayınlanan DSİ Yeraltı Suları Ölçüm Sistemleri Yönetmeliğine göre daha önce yer altı kullanma belgesi almış olanlar, kuyularına su sayacı taktırıp 25 Şubat 2013 tarihine kadar belgelerini DSİ 10. Bölge Müdürlüğünden yenilemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde bu tarihe kadar ölçüm sistemi taktırmayan veya taahhütname vermeyen kuyu sahiplerinin yer altı suyu kullanma belgeleri iptal edilecek. Ayrıca kanunda belirtilen hükümler ve cezai işlemler uygulanacaktır. Bu konuda tüm vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyorum.
    
     Muhabir: Meral Özdemir
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber DSİden su sondaj kuyularına sayaç uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER