Dünya Kanser Günü

Dünya Kanser Günü -Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi: Dünyada 2030 yılında 20 milyon yeni kanser vakası ve 12 milyon ölüm bekleniyor


MALATYA (A.A) - Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi, dünyada 2030 yılında 20 milyon yeni kanser vakası ve 12 milyon ölüm beklendiğini bildirdi.
     Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.
     Kanserin, hastalık yükü, öldürücülüğü ve artış eğilimiyle hem dünya hem de Türkiye için bir halk sağlığı konusu ve problemi olduğu vurgulanan mesajda, 2005 yılında dünyada 12 milyon yeni vaka ve 7,6 milyon kansere bağlı ölüm görülürken, bu istatistiklerin 2030 yılında 20 milyon yeni vaka ve 12 milyon ölüm şeklinde olması beklenmektedir. Kanser dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır denildi.
     Ulusal kanser kontrol programlarının etkin ve başarılı olabilmesi için eğitim ve farkındalık çalışmalarının her ülke için gerekli olduğu vurgulanan mesajda, halkın katılımı, sağlık personellerinin yeterli desteği olmadan kanser kontrol programlarının yurt genelinde yaygınlaştırılmasının zor olduğu kaydedildi. Mesajda, ulusal kanser kontrol programının en önemli destek noktasının sağlık çalışanlarına yönelik hizmet içi eğitimlerle halka yönelik farkındalık çalışmaları olduğu belirtildi.
     Halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) kanserle mücadelede rollerinin oldukça önem arz ettiği ifade edilen mesajda, KETEM Merkezinde meme, kolorektal, serviks ve prostat kanseri taramaları ve sigara bırakma danışmanlık hizmetlerinin ücretsiz olarak yapıldığı hatırlatıldı.
     Mesajda, 30 yaş ve üstü kadın ile 50 yaş üstü erkek vatandaşların taramalarını yaptırmaları istendi.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER