Eğirdir Gölü suyunun içme suyu olarak

Eğirdir Gölü suyunun içme suyu olarak kullanılamayacağı iddiası -Isparta Belediye Başkanı Günaydın: Eğirdir Gölündeki arsenik oranı yüzde 8,42dir. Önümüzdeki yıllarda bu oran artarsa göl suyu tehlikeye girer. Diğer su kaynakları ile E


ISPARTA (A.A) - Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Eğirdir Gölündeki arsenik oranı yüzde 8,42dir. Önümüzdeki yıllarda bu oran artarsa göl suyu tehlikeye girer. Diğer su kaynakları ile Eğirdir Gölündeki suyu karıştırarak arsenik oranını yüzde 5e kadar indiriyoruz. Bu şu anda tehlikeli değil dedi.
     Günaydın, Isparta İl Genel Meclisinin akademisyen ve uzmanlara hazırlattığı raporda, Zirai mücadele ilaçları ve kimyasal gübrelerin Eğirdir Gölü suyunun içme suyu olarak kullanımı imkansız hale getireceği yönündeki iddia ile ilgili gazetecilere açıklama yaptı.
     İçme suyu sağlanan Eğirdir Gölünde periyodik aralıklarla Antalya Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü ekiplerince inceleme yapıldığını bildiren Günaydın, göldeki ekolojik dengenin bu sene bozulma sürecine girdiğini, bunun aşırı yosunlaşmadan kaynaklandığını kaydetti.
     İçme suyunu Eğirdir Gölündeki Bedre Koyundan aldıklarını dile getiren Günaydın, yosun temizleme işlemini sadece bu bölgede gerçekleştirdiklerini, gölün tamamını temizlemelerinin mümkün olmadığını anlattı. Günaydın, yosunlaşmanın, ekolojik dengenin bozulmasından, kokunun da yosunlaşmadan kaynaklandığını belirtti.
     Buna benzer ekolojik dengenin bozulmasının 2006da da yaşandığına dikkati çeken Günaydın, Bu sorun kendiliğinden kaybolmuştu. Şimdi Eğirdir Gölünden alınan suyu azaltıp, dağdan ilave ettiğimiz suyu içme suyu olarak veriyoruz. Bu şekilde sudaki yosun kokusunun azalmasını sağlıyoruz dedi.
    
     -Arsenik oranı yüzde 10un üzerine çıkmamalıdır-
    
     Günaydın, haziran ayına kadar içme suyunu Akdağdan temin ettiklerini anlatarak, bölgedeki suyun azalması nedeniyle Eğirdir Gölünden su almak zorunda kaldıklarını kaydetti.
     Suda arsenik, siyanür, kurşun gibi zehirli maddelerin bulunduğuna işaret eden Günaydın, Bu maddelerin suda belli bir oradan bulunması gerekir. Fazlası insan sağlığını tehdit edebilir. Örneğin arsenik oranı yüzde 10un üzerine çıkmamalıdır dedi.
     Akdağdan alınan sudaki arsenik oranının yüzde 3,46 olduğunu vurgulayan Günaydın, şunları söyledi:
     Eğirdir Gölündeki arsenik oranı yüzde 8,42dir. Önümüzdeki yıllarda bu oran artarsa göl suyu tehlikeye girer. Diğer su kaynakları ile Eğirdir Gölündeki suyu karıştırarak arsenik oranını yüzde 5e kadar indiriyoruz. Su şu anda tehlikeli değil. Arsenik oranı yüzde 10 olursa Eğirdir Gölünden su almayı kesmemiz gerekir. Arsenik miktarının neden bu kadar yoğun olduğunu bilmiyoruz. İlaçlamalardan olabilir. Ispartada yeni içme suyu kaynakları bulmak gerekebilir.
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Eğirdir Gölü suyunun içme suyu olarak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER