Ev ev gezerek engellileri tespit ediyorlar

Ev ev gezerek engellileri tespit ediyorlar -Bayburtta devletin engelli vatandaşlara sağladığı hak ve hizmetleri anlatmak için kentteki engelliler belirleniyor -Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Pala: -"Demirözü ilçesinde yap


BAYBURT (A.A) - Abdulkadir Nişancı - Bayburt Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, ev ev gezerek tespit ettiği engellilere, devletin sağladığı hak ve hizmetleri anlatıyor.
     Özürlüler Destek Programı (ÖDES) kapsamında "Hedef Engellilerin Tam Katılımı" adlı proje başlatan kurum, oluşturduğu proje ekibiyle Bayburt merkez ve ilçelerine bağlı tüm belde, köy ve mahalleleri geziyor.
     Projeyle ildeki tüm engellileri tespit etmeyi hedefleyen müdürlük, engelli vatandaşlara devletin kendilerine sağladığı hak ve hizmetleri anlatıyor.
     Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hayrettin Pala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedeflerinin Bayburtun merkezinden en ücra köyündeki hanesine kadar ulaşılmadık tek bir engelli ve ailesinin kalmaması olduğunu söyledi.
     Proje kapsamında öncelikle proje ekibi oluşturduklarını belirten Pala, Proje ekibimizde bir sosyal hizmet uzmanı, bir sosyolog, bir idari personel ile gönüllü üniversite öğrencileri yer alıyor. Projemizin adından da anlaşılacağı üzere hedefimiz Bayburtta, ilçelerinde, köylerinde, mahallelerinde ulaşılmadık engellinin kalmaması için gerekli çalışmaları yapmak" dedi.
     Engellilerin, devletin sunduğu her türlü rehabilitasyon, eğitim, sağlık ve istihdam ile ulaşım haklarından en iyi şekilde yararlanması için çalışmalar yapmayı amaçladıklarını ifade eden Pala, "Ayrıca proje kapsamında engellilerin haklarının öğretilmesi, engellilere yönelik rehberlik ve danışmanlık çalışmalarının yapılmasını hedefliyoruz" diye konuştu.
    
     -Projede engelli istihdamı-
    
     Proje kapsamında bir görme engelli vatandaşı istihdam ettiklerini vurgulayan Pala, şunları söyledi:
     "Sahada çalışmaları yapıyoruz. Öncelikle muhtarlarımızla görüştükten sonra engellileri ziyaret ediyoruz. Daha önce diğer kurumlardan aldığımız verileri kendi verilerimizle bütünleştiriyoruz. Yaklaşık bir hafta sonra Demirözündeki çalışmaları bitirmiş olacağız. Demirözü ilçesinde yaptığımız çalışmalarda, engellilere sunulan haklardan yararlanmayan yaklaşık 30 vatandaşımızı tespit ettik. Onları müdürlüğümüze yönlendirerek gerekli rehberlik ve danışmanlık çalışmalarını yaptık. 2022 sayılı yasa kapsamında 3 aylık engelli maaşı ve evde bakım ücreti almayanlar yönlendirdik. Bazıları rapor aşamasında, süreci bekleniyor."
     Pala, projenin ikinci aşamasında ise merkez ve Aydıntepe ilçeleri ile bağlı köylerdeki engellileri tespit edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:
     "Yaklaşık 5 ay sonra anket ve veri tabanı çalışmalarımızı bitirmeyi hedefliyoruz. Bayburttaki engellileri nitelik ve nicelik olarak ortaya koyduktan sonra engellilere yönelik engelliliğin önlenmesi ve engelliliğin nedenleri konulu geniş kapsamlı konferans düzenlemeyi düşünüyoruz. Sonuç aşamasında topladığımız verileri Bakanlığımızla, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarla paylaşarak sisteme dahil etmiş olacağız."
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Ev ev gezerek engellileri tespit ediyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER