Fatih Sultan Mehmetin ölümünün 532. yıl

Fatih Sultan Mehmetin ölümünün 532. yıl dönümü -Dışişleri Bakanı Davutoğlu:(1) "Fatih Sultan Mehmet, aziz milletimizin ta Orta Asyadan Viyanaya doğru giden o adalet yürüyüşüne öncülük eden zirve bir şahsiyettir. -"Eğer o şahsi


KOCAELİ (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Fatih Sultan Mehmet, aziz milletimizin ta Orta Asyadan Viyanaya doğru giden o adalet yürüyüşüne öncülük eden zirve bir şahsiyettir" dedi.
     Gebze Belediyesince Fatih Sultan Mehmetin ölümünün 532. yıl dönümü dolayısıyla Fatihin vefat ettiği Hünkar Çayırında düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Davutoğlu, böyle bir mekanda, böyle bir anmayı tertip edenlere teşekkür ettiğini belirtti.
     Bazı mekanların "ulu" olduğunu, insanlara ulu şahsiyetleri hatırlattığını dile getiren Davutoğlu, Hünkar Çayırının da Fatih Sultan Mehmeti hatırlattığını söyledi.
     Fatih Sultan Mehmetin, bir milletin tarih içindeki kutlu yürüyüşünü temsil ettiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
     "Fatih, aziz milletimizin ta Orta Asyadan Viyanaya doğru giden o adalet yürüyüşüne öncülük eden zirve bir şahsiyetti. Eğer o şahsiyetleri anlarsanız, eğer o şahsiyetlerin niçin yaşadığını, niçin ter döktüklerini, niçin cihat ettiklerini anlarsanız, o milletin ruhunu da anlarsınız. Onun için Fatih Sultan Mehmet Hanı anlamak, bizim için ulu bir vazifedir, bir görevdir, sık sık, tekrar tekrar hatırlamamız gereken kaçınılmaz bir vecibedir. Çünkü o, bizim siyasetimizin, medeniyetimizin zirve şahsiyetidir."
     Fatihin ulu bir davayı tekrar ede ede Hakka yürüdüğünü vurgulayan Davutoğlu, onun, bir mimar, ihya edici ve yeniden kurucu olduğunu anlattı.
    
     -"Bir aşkın yeniden imar edicisi"-
    
     Bakan Davutoğlu, Fatih Sultan Mehmetin, adalete dayalı büyük bir davanın öncüsü olduğunu belirterek, onun davasının bekçisi olduklarını ve büyük davanın yeniden ihya edicisi olduklarını dile getirdi.
     Fatihin, "bir aşkın yeniden imar edicisi" olduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
     "Hünkarken, hükümdarken, bir cihan devletini kurmuşken, Ebul Vefa Hazretlerinin huzuruna gitti, diz çöküp bütün makamlardan feragat etmek istedi ama Ahmet Yesevinin dergahından esinlenen o büyük Ebul Vefa, ona, misyonunu, gayesini hatırlattı. O, bir estetiğin, bir şiirin mimarıydı. O, bir bilginin, irfanın mimarıydı. Semerkanttan gelen her bir alimin attığı her adıma altın dökerek, İstanbulu bir bilgi ve irfan şehri yaptı. O, yüce şehirlerin kurucusuydu. En önemlisi tarihten bu yana neredeyse yeryüzünün kalbi atfedilen İstanbulun, hem Fatihi hem yeniden ihya edicisi hem de gelecek nesillere bir nadide olarak emanet eden bir emanetçiydi."
     Bakan Davutoğlu, Fatihin, bütün Rumelide ve Anadoluda 208 cami inşa ettirdiğine işaret ederek, Fatih Sultan Mehmet Hanın emanetine sahip çıkmayı nasip eylemesi için dua ettiklerini söyledi.
     "Allah, hangi şartta ve ne olursa olsun, onun emanetinden bir tek taşın, bir tek çakılın sökülmesine izin vermesin. Bizleri, onların bekçileri kılsın" diyen Davutoğlu, adalet dendiğinde, akla Fatihin, kanunnameleri ve fermanlarının geldiğini ifade etti.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Şengül Oymak
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Fatih Sultan Mehmetin ölümünün 532. yıl Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER