Gediz Havzası Koruma Eylem Planı toplantısı

Gediz Havzası Koruma Eylem Planı toplantısı -Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı: -Arıtma tesislerini yapmayanlar suçlu olduklarını bilmeli


MANİSA (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, belediyelerin evsel atık suları arıtma tesislerini yapma konusunda tolerans sınırlarını aştığını belirterek, Tesisleri yapmayanlar suçlu olduklarını bilmeli. Aslında biz şu anda suç duyurusunda bulunmamakla suç işliyoruz dedi.
     Gediz Havzası Koruma Eylem Planı 10. toplantısı Manisa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde yapıldı. Eylem planı kapsamında yürütülen çalışmaların takibi ve havzadaki gelişmelerin ele alındığı toplantıda konuşan Cumali Kınacı, planın uygulanması konusunda çok gevşek duran ve bu işi ciddiye almayan kurum ve kuruluşların bulunduğunu öne sürdü.
     Kınacı, bu konuda gerekli uyarıların yapıldığını ifade ederek, Katı atık konusunda Türkiyenin en geri bölgelerinden birisi burası. Burada yaşayan herkesin vicdani sorumluluk duyması gerekmektedir. Toplam 6 il, 20 ilçe ve 81 belde var. Şimdiye kadar 9 toplantı yapıldı, havza belirlenerek, takvime bağlanarak çözümler üzerinde duruldu. Herkes önce kendi üzerine düşeni yapacak, yapmayanların başkasını suçlama hakkı yok dedi.
     Nüfusu 50 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinin, arıtma tesislerini kurarak, şimdiye kadar işletmeye almış olmaları gerektiğini vurgulayan Kınacı, Bunu yapmayanlar aslında şu an suçlu durumda olduklarını bilmeli. Bunun mazereti olmaz çünkü düzenleme 2006 yılında çıkarıldı dedi.
     Kınacı, kirlilikten en fazla İzmirin etkilendiğini, Gediz Havzasındaki tüm kirliliğin İzmirden denize döküldüğünü, dolayısıyla bu kentin en fazla tepkiyi göstermekte haklı olduğunu belirtti.
    
     -Suç duyurusunda bulunmamakla suç işliyoruz-
    
     Belediyelerin evsel atık suları arıtma tesislerini yapma konusuna daha fazla önem vermeleri gerektiğini vurgulayan Kınacı, şunları söyledi:
     Aslında biz şu anda suç duyurusunda bulunmamakla suç işliyoruz. İyi niyetle, gerekçeleri dikkate alıp bugüne kadar geldik. Tolerans sınırları aşıldı. Bu hızla gidersek, daha uzun yıllar devam edeceğiz gibi. Bunu biraz daha ciddiye alalım. İller Bankası her türlü kolaylığı gösteriyor, projelendirmeden krediye, hibeye kadar. Burada finansman bakımından sıkıntı yok. Demek ki, bu yeterince takip edilmiyor.
     Organize sanayi bölgelerinin endüstriyel atık suların kontrolü konusunda arıtma tesisleri bulunduğunu ancak bunların tam ve verimli bir şekilde çalışmadığını vurgulayan Kınacı, Gediz Havzasındaki bir başka problemin zeytin kara suyu olduğunu ifade etti.
     Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de toplantıda yaptığı konuşmada, belediyeleri katı atık arıtma tesisi yapmaları konusunda uyararak, Manisa büyükşehir olduğunda bir daha ele alınır diye lütfen bu konuyu savsaklamayalım. Bu bizim için bir onur meselesidir. Ülkenin en batısı katı atık konusunda dökülüyor dedi.
    
     Muhabir: Turgay Duyar / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Gediz Havzası Koruma Eylem Planı toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER