Hadrianapolisteki kazı çalışmaları 1 Ağustosta başlayacak

Hadrianapolisteki kazı çalışmaları 1 Ağustosta başlayacak


KARABÜK (A.A) - Karadeniz Bölgesinin Zeugması olarak adlandırılan Karabükün Eskipazar ilçesindeki Hadrianapolis Antik Kentindeki kazı çalışmalarının 1 Ağustosta başlayacağı bildirildi.
     Karabük Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ve M.S 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianapolis Antik Kentinde, Anadoluda örnekleri görülmeyen bazı zemin mozaiklerinin turizme kazandırılması için kazı çalışmaları yapıldığını belirtti.
     Bu yıl yapılacak kazıların Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Vedat Keleş başkanlığında 1 Ağustosta başlayacağını ifade eden Küçük, şunları kaydetti:
     Zeugma mozaikleri kadar güzel olan at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvanın tasvir edildiği mozaiklerin üst kısımlarının kapatılarak sergilenebilmesi için proje hazırladık. İhalesi yapıldı ve çalışmalar devam ediyor. Geçen yıllarda antik kentte Geç Hellenistik, Roma ve Erken Bizans devirlerine ait olduğu anlaşılan 14 adet dağınık yapı tespit edildi. Geçen yıl mozaiklerin üstü temizlendi ve koruma altına alındı. Kazılar arkeolog, uzman, öğrenci ile işçilerin yer aldığı yaklaşık 50 kişilik bir ekiple yapılacak. Bu ekipler, bu yıl yapılacak kazılarda ağırlıklı olarak yoğun tahribatın yaşandığı ve daha önceki dönemlerde koruma önlemleri tam alınmayan Geç Roma dönemine ait villanın duvarlarının restorasyonu ve konservasyonu işinde görevli olacak.
     Küçük, kentin önemli yapılarını tespit etmeye yönelik olarak sondaj çalışmalarının da yapılacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Ahmet Özler/Sinan Özmüş
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber Hadrianapolisteki kazı çalışmaları 1 Ağustosta başlayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER