Hocalı Katliamını, belgeselle anlatıyorlar

Hocalı Katliamını, belgeselle anlatıyorlar -ASİMED tarafından, Azerbaycanın Hocalı kasabasında Ermenilerin yaptığı katliama dikkati çekmek için 4 dilde belgesel hazırlandı -ASİMED Başkanı Eğilmez: 4 dilde hazırladığımız kısa


ERZURUM (A.A) - Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) tarafından, Ermenistanın 1992 yılında Azeri topraklarının yüzde 20sini işgali sırasında, Hocalı kasabasında yaptığı katliama dikkati çekmek için 4 dilde belgesel hazırlandı.
     ASİMED Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Atatürk Üniversitesi Senato Salonunda düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycanın Hocalı kentinin 26 Şubat 1992 tarihinde tehcire ve katliama maruz kaldığını ve kentin tamamıyla yok edildiğini söyledi.
     Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin, Sovyetler Birliğinin desteğiyle Hocalıda sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayrımı yapmadan resmi rakamlara göre 613 insanı 11 saat içerisinde katlettiğini belirten Eğilmez, şöyle devam etti:
     Katledilenlerin 63ü çocuk, 106sı kadın ve 70den fazlası ise yaşlı olarak kayıt altına alındı. 25 çocuk öksüz kaldı. 130 çocuktan her biri ya annesini ya da babasını kaybetti. 76sı çocuk 487 kişi yaralandı. Bin 275 kişi rehin alındı. 150 kişinin akıbeti hala bilinmiyor. Bu kadar vahşiliği yapan bir grubun bu 150 kişiye neler yapabileceğini düşünmek bile insanın nefesini kesiyor. Hocalı kenti haritadan silindi. Hocalının 5 bin 379 sakini mülteci konumuna düştü. Yapılan incelemelerde cesetlerin bir çoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, kulak, burun ve kafalarıyla vücutlarının çeşitli uzuvlarının kesildiği tespit edildi.
     Hocalıda sadece Azerilerin olmadığını, orada insanlığın katledildiğini vurgulayan Eğilmez, Hocalı Katliamını ve Karabağdaki işgali, katliamları doğrudan ve dolaylı olarak destekleyenleri kınayarak lanetliyoruz diye konuştu.
    
     -Derdimizi dünyaya anlatamıyoruz-
    
     Yrd. Doç. Dr. Eğilmez, saldırı içerisinde bulunan Zori Balayanın, 13 yaşındaki bir Türk çocuğunu nasıl katlettiğini yazdığı kitapta belirttiğini söyledi.
     Hocalıda yapılan katliama dikkati çekmek için belgesel hazırladıklarını ifade eden Eğilmez, En büyük sorunu bu tür olaylarda şu noktada görüyoruz; derdimizi dünyaya anlatamıyoruz. Kamuoyunu, Ermenilerin yaptığı katliamlardan, zulümlerden haberdar edemiyoruz dedi.
     Farklı dillerde hazırladıkları belgeseli CD ortamında, Avrupa ve Amerikada 698 merkeze göndereceklerini anlatan Eğilmez, şunları kaydetti:
     Bu belgeselle katliamı anlatmak için ilk etapta 698 CD hazırladık. Amerika Birleşik Devletlerindeki bütün senatörlere, bütün temsilciler meclisi üyelerine, medya temsilcilerine, Avrupadaki medya ve sivil toplum örgütlerine, Ermeni diasporası çatısı altında faaliyet gösteren vakıf ve derneklere gönderiyoruz. Bunu özellikle yapıyoruz, hem yaptıklarını bir kez daha yüzlerine vuruyoruz hem de bu tür olaylardan haberdarız ve dünyayı da haberdar etmeye çalışacağız şeklinde bir faaliyettir.
     Eğilmez, Yoksa eğer kendi kendimize konuşacaksak bunların hiçbir katkısı olmayacaktır. Bilmeyen, duymayan ya da yanlış bilen dünya kamuoyuna doğruları anlatarak bir noktaya gelebileceğimize inanıyoruz. Belgeselimizi Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak hazırladık. 4 dilde hazırladığımız kısa belgeselle, bu katillerin gerçek yüzünü bütün dünyaya yeniden anlatacağız. Hocalıda yapılan vahşilikleri asla unutturmayacağız diye konuştu.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Zekeriya Kaya
<< Önceki Haber Hocalı Katliamını, belgeselle anlatıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER