HÜRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasırcı:

HÜRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasırcı: -İhracat artışının ithalattaki azalmaya rağmen devam etmesi, önemli yapısal değişimi göstermektedir


GAZİANTEP (A.A) - Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Hasırcı, ihracat artışının ithalattaki azalmaya rağmen devam etmesinin, önemli yapısal değişimi gösterdiğini bildirdi.
     Hasırcı, büyüme rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin bu yılın 3üncü çeyreğinde yüzde 1,6 büyüdüğünü anımsatarak, 4üncü çeyrekte tahminler doğrultusunda bir büyüme beklediklerini belirtti.
     3üncü çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin altında kaldığını ifade eden, 4üncü çeyrekten umutlu olduklarını, ancak iç piyasadaki sıkıntıların mutlaka giderilmesi gerektiğini dile getirdi.
     Bunun için de gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Hasırcı, öncelikle özel sektörün sıkıntılarının giderilmesi gerektiğini, bunun için de atılması gereken en önemli adımın faizlerin düşürülmesi olduğunu kaydetti.
     Özel sektörünün önünü açacak kararların alınması ve iç piyasanın canlandırılması halinde büyüme rakamlarının 4üncü çeyrekte beklentiler doğrultusunda olabileceğine işaret eden Hasırcı, açıklamasında şöyle devam etti:
     Bu anlamda Merkez Bankasının destekleyici adımlarına ihtiyacımız var. İhracata dayalı büyümenin devam etmesi olumlu, ancak iç piyasadaki sıkıntılar mutlaka giderilmelidir. İhracat artışının ithalattaki azalmaya rağmen devam etmesi, önemli yapısal değişimi göstermektedir. Türkiye olarak cari açık ve işsizliğe çözüm bulmak istiyorsak, hükümetimiz girişimciliği daha fazla desteklemelidir. Petrolümüz yoksa ekonomimizi global lige taşıyacak girişimcilerimiz var. Eğitim sistemimiz ve vergi oranlarımız girişimciliği destekleyecek şekilde yeniden düzenlenmeli.
    
     -Türkiye fırsatlar ülkesi
    
     İhracat rakamlarının iş dünyasını fazlasıyla memnun ettiğini vurgulayan Hasırcı, mevcut büyüme rakamlarında ihracatın etkisinin büyük olmasına rağmen büyümede konulan hedeflere yalnızca ihracata güvenerek ulaşılamayacağına dikkati çekti.
     Cari açığın altındaki en büyük sebebin petrol ve doğal gaz ithalatı olduğunu vurgulayan Hasırcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
     İthalatımızdaki en büyük kalem de petroldür. Madem ki petrolümüz yok bizim Türkiye olarak katma değerli inovatif ürünler üretme noktasında hükümetimizin girişimciliği desteklemesi gerek. Ekonomimizin büyümesi ve dünya liginde üst sıralara yükselmek için girişimcilerimiz bize yeter. Ülkemiz özelikle insan kaynakları noktasında dünyanın parlayan yıldızı.
     Eskiden ABD fırsatlar ülkesi olarak anılırdı. Ama bugün Türkiye de fırsatlar ülkesi olarak adlandırılmaya başlandı. Global kriz sonrası tüm dünya bir dar boğazda iken Türkiye elde ettiği istikrarla bu başarıları girişimcilikle de taçlandırmalıdır.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber HÜRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasırcı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER