İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası

İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası -Türkiyede besin ve içme suları ile yeterli iyot alınamadığı için insanlar iyot yetersizliği ve ona bağlı sorunlardan etkileniyor


KASTAMONU (A.A) - Türkiyede besin ve içme suları ile yeterli iyot alınamadığı için insanlar iyot yetersizliği ve ona bağlı sorunlardan etkileniyor.
     Kastamonu Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, 1-7 Haziran tarihlerinin İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası olarak kutlandığı belirtilerek, iyot eksikliğinin, büyüme, gelişme geriliği, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, zeka geriliği ve cüceliğe neden olduğu anlatıldı.
     İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk gruplarının doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar olduğu vurgulanan açıklamada, Ülkemiz için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesi amacıyla 1968 yılında başlayan tuzun iyotlanması çalışmaları başlamıştır denildi.
     Açıklamada, besin, su ve deniz ürünleri ile alınabilen iyotun, yeterli oranda alınmaması halinde iyot yetersizliği ve ona bağlı sorunlardan etkilenildiği kaydedildi.
     (ÖZB-SÖ-NER)
<< Önceki Haber İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER