İzmirin işgalden kurtuluşunun yıl dönümü

İzmirin işgalden kurtuluşunun yıl dönümü -Büyükşehir Belediyesince 5-9 Eylül arasında çeşitli etkinlikler düzenlenecek


İZMİR (A.A) - İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 Eylülde kutlanacak olan İzmirin düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıldönümü çerçevesinde, 5-9 Eylül arasında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
     İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, 9 Eylül İzmirin düşman işgalinden kurtuluşu, bu yıl 5 günlük etkinlik takvimiyle kutlanacak.
     Kültürpark Celal Atik Spor Salonunda 5 Eylülde düzenlenecek 90. Yıl Hentbol Turnuvası ile başlayacak etkinliklerde, 6 Eylülde İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Ege Üniversitesi işbirliğinde kente kazandırılan Basın Müzesi açılacak. Aynı gün saat 18.00de, Kültürpark İzmir Sanatta, 90. Yılda Bir Kent 9 Kitap başlıklı bir söyleşi gerçekleşecek.
     Etkinlik takviminde 7 Eylül Cuma günü ise saat 18.00de, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesinde 90. Yılın Birikimi, Smyrnadan İzmire konulu panel düzenlenecek. Prof. Dr. Bayram Bayraktarın yöneteceği panele, araştırmacı yazar Türkmen Parlak, Prof. Dr. Ergün Aybars, gazeteci-yazar Yaşar Aksoy, Prof. Dr. Bilge Umar ve Prof. Dr. Turgut Özakman, panelist olarak katılacak.
     Bu etkinliğin hemen ardından saat 19.00da ise 1922 İzmir yangınına ilişkin yerli ve yabancı kaynaklar ile tanıklar eşliğinde hazırlanan 1922 İzmir Yangını Belgeselinin ilk gösterimi yapılacak.
     Kutlamalarda 8 Eylül Cumartesi günü saat 19.30da, İnciraltı Kent Ormanında 90. Yıl Daveti gerçekleştirilecek.
    
     -İzmirliler Zafer Yürüyüşünde bir araya gelecek-
    
     Kurtuluş günü olan 9 Eylül Pazar günkü etkinlikler, saat 09.00da 90. Yıl Yol Koşusuyla başlayacak. İnciraltı Dokuz Eylül Su Ürünleri Enstitüsü önünden başlayacak 10 kilometrelik koşu, Cumhuriyet Meydanında son bulacak. Koşuya 18 yaş ve üstü, kulüp ve ferdi lisanslı sporcular katılabilecek.
     Kurtuluş gününde saat 09.30da ise tüm İzmirlilerin katılımıyla 90. Yıl Zafer Yürüyüşü yapılacak. Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Basmane Polis Merkezi önünden başlayacak yürüyüş, Anafartalar Caddesi ve İkiçeşmelik Caddesini takiben, Cumhuriyet Meydanında bitecek.
     Sporcular ve vatandaşların Cumhuriyet Meydanındaki buluşmasının ardından, saat 10.30da Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla resmi tören yapılacak.
     Törenin ardından katılımcılar, saat 11.30da Vasıf Çınar Meydanındaki Bir Destandır 9 Eylül adlı fotoğraf sergisinin açılışına katılacak. Sergide, İzmirin işgali ve kurtuluşu, orijinal resimlerle 66 pano halinde anlatılacak.
     Gündoğdu Meydanında Türk Yıldızları ve Solo Türk akrobasi timlerinin saat 18.00de gösteri sunacağı kutlamalarda, aynı saatte, tüm bisikletseverlerin katılabileceği 9 Eylül Bisiklet Turu düzenlenecek. Konak Saat Kulesi önünden başlayacak tur, tarihi Havagazı Fabrikasında sona erecek.
     Kurtuluş Günü etkinlikleri, saat 20.30da Cumhuriyet ve Gündoğdu meydanları arasında yapılacak fener alayı yürüyüşü ve yürüyüş sonrası Gündoğdu Meydanında Zerrin Özer konseri ile sona erecek.
    
     -Kocaoğlu, İzmirlileri Zafer Yürüyüşüne davet etti-
    
     İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da konuya ilişkin yazılı açıklama ile tüm İzmirlileri 9 Eylül Pazar günü saat 09.30da Basmane Polis Merkezi önünden başlayacak Zafer Yürüyüşüne davet etti.
     Kocaoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
     1920lerde olduğu gibi büyük bir kurtuluş yürüyüşüyle Cumhuriyet Meydanına geleceğiz ve 9 Eylülü kutlayacağız. Bütün İzmirli hemşehrilerimi yürüyüşüne çağırıyorum. Öyle bir kalabalık olalım, öyle bir katılım gösterelim ki, 9 Eylülün ne anlama geldiğini tüm dünya alem İzmirden görsün. Türk milletinin bölünmez bütünlüğünü, İzmirden yüksek sesle bir kez daha bağıralım, haykıralım.
    
     Muhabir: Emre Umurbilir
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber İzmirin işgalden kurtuluşunun yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER