Kanser Haftası

Kanser Haftası -Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dr. Dedecan: -Doğru korunma stratejileriyle kanser vakalarının 3te biri önlenebilir


YALOVA (A.A) - Yalova Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, doğru korunma stratejileriyle kanser vakalarının 3te birinin önlenebileceğini bildirdi.
     Dr. Dedecan, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanserin, nedeni bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti.
     Öldürücülüğüyle ve yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle kanser hastalıklarının iş gücü ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara yol açtığına dikkati çeken Dr. Dedecan, şunları kaydetti:
     Unutulmamalıdır ki kanser korunulabilir bir hastalıktır. Doğru korunma stratejileriyle kanser vakalarının 3te biri önlenebilir. Kanserde erken tanı çok önemlidir. Kanserin erken tespit edilmesi için rahim veya makattan gelen anormal akıntı veya kanama, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği yara gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir.
     Dr. Dedecan, Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Merkez Toplum Sağlığı Merkezinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezinde (KETEM) kolorektal, meme ve rahim ağzı kanserleri muayene ve tetkiklerinin yapıldığını duyurdu.
    
     Muhabir: İsmail Ersan
     Yayıncı: Sedat Gök

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER