Karşılıksız çek sorununa çözüm önerisi

Karşılıksız çek sorununa çözüm önerisi -MTB Başkanı Özdemir: Çek sorunu, bankaların sorumluluğunun artırılmasıyla çözülebilir


MERSİN (A.A) - Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, karşılıksız çek sayısında yaşanan artışın bankaların sorumluluğunun artırılmasıyla çözebileceğini bildirdi.
     Özdemir, yazılı açıklamasında, geçmişte karşılıksız çıkan çeki yazana, hapis yaptırımı uygulanmasının çeke itibar kazandırdığını belirtti.
     Ancak yeni yapılan düzenlemelerle, karşılıksız çek kesenlere hapis cezası verilmesinden vazgeçildiğine işaret eden Özdemir, şöyle devam etti:
     Bu kanunla, piyasalarda fiilen var olan vadeli çek uygulamasının hukuki bir zemine oturtulmasından biz de memnun olduk. Ancak, gerekli ilave tedbirler alınmadan, karşılıksız çek kesmenin tamamen yaptırımsız kalması neticesinde, çek itibarını kaybetmeye başlamış ve adeta senet haline dönüşmüştür. Bunun doğal bir sonucu olarak, karşılıksız çek sayısında bir patlama yaşanmaya başlamıştır.
     2011 yılı sonu itibarıyla karşılıksız çek sayısının son 10 yılın en düşük seviyesine indiğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:
     Ancak, 2012 yılı başında çıkarılan yasayla karşılıksız çek kesmek yaptırımsız kaldığı için, karşılıksız çek sayısı hızla artmaktadır. 2011 yılının sonunda karşılıksız çek sayısı 594 binken, bu yıl kasım ayı sonu itibarıyla bu rakam 824 bine ulaşmıştır. Yüzde 39 oranında bir artış söz konusudur. Daha da önemlisi, karşılıksız çeklerin geç de olsa geri ödenme oranı geçen yıl yüzde 69 iken, bu yılın ilk 11 ayında bu rakam yüzde 43e gerilemiştir. Sonuç olarak karşılıksız çek sayısı hızla artarken, bunların tahsilat oranlarında müthiş bir gerileme yaşanmaktadır. Bu durum piyasalarda ödeme kanallarını ciddi biçimde tıkamaktadır. İyi niyetli ve dürüst firmalar alacaklarını tahsil edemedikleri için, kendi borçlarını ödemekte zorlanmaktadır. Bundan dolayı gelecek adına endişelerimiz artmaya başlamıştır.
     Sorunun çözümü noktasında önerilerde bulunan Özdemir, açıklamasını şöyle tamamladı:
     Çek sorunu, bankaların sorumluluğunun artırılmasıyla çözülebilir. Bu yapılırsa, bankalar müşterilerine çek verme konusunda daha hassas ve titiz davranacaklardır. Çek karnesi verilmesinde, bankaların sorumluluk üstlenmelerini, titiz ve duyarlı olmalarını sağlayacak bir sistem oluşturulmalıdır. Ancak, asıl yapılması gereken şey, çekle iş yapan firmaların geçmiş ödeme performansları ve kredibilitelerinin objektif bir değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra, bu bilgilerin merkezi bir sicil sistemi üzerinden isteyen firmalarla paylaşılmasıdır. Bir başka çare olarak, çekler için mali risk sigortası yaptırılması düşünülebilir.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Kerem Kocalar
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Karşılıksız çek sorununa çözüm önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER