Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kutluay:

Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kutluay: -Mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinlerin üzerine sinerek kanserojen etki yapmakta


KIRKLARELİ (A.A) - Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nihat Kutluay, mangaldaki kömür ve kömür tozlarının, pişirilen besinlerin üzerine sinerek kanserojen etki yaptığını bildirdi.
     Kutluay, yaptığı yazılı açıklamada, mangalda gıdaların doğru yöntemlerle pişirilmesi gerektiğini hatırlattı. Özellikle yaz aylarında mangal yapmak amacıyla tüketilen besinlerin uygun koşullarda hazırlanması, saklanması ve sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirilmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Kutluay, Mangaldaki kömür ve kömür tozları, pişirilen besinlerin üzerine sinerek kanserojen etki yapmakta, başta mide kanseri olmak üzere yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerine neden olabilmektedir görüşlerini dile getirdi.
     Mangalda pişirilmek için tavuk eti gibi beyaz etlerin tercih edilmesi gerektiğini, kırmızı et pişirilmek istenirse yağsız olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Kutluay, şu tavsiyelerde bulundu:
     Yakıt olarak alevsiz yanan ladin ağacı veya çam kozalakları, tezek gibi kaynaklar kullanılmamalı. Saf odun kömürü tercih edilmelidir. Kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, etler ateşe çok yaklaştırılmamalı, alevle yakılarak pişirilmemelidir.
     Etler pişirilmeden önce terbiye edilmeli, bu işlemde çay şekeri kullanılmamalıdır. Çiğ veya pişmiş et ve et ürünleri açıkta veya oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir. Çiğ besinler ile pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerileri kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
     (ÖZG-RC-NER)
<< Önceki Haber Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kutluay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER