Konyalı iş adamları Etiyopyadan umutlu döndü

Konyalı iş adamları Etiyopyadan umutlu döndü


KONYA (A.A) - Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) tarafından düzenlenen Etiyopyagezisinin, Konyalı iş adamlarını umutlandırdığı bildirildi.
     Necaşi Etiyo-Türk Uluslararası Okulları ile Etiyopya Ticaret Odası birlikte organize ettiği gezi programına, Konyada un üretimi, değirmen makineleri, tarım makineleri, sondaj makineleri ile ekipmanları, çelik-döküm endüstrisi ve şekerleme alanlarında faaliyet gösteren firmalardan temsilciler katıldı.
     Etiyopya Sanayi Bakanı Mekonnen Manyazewal, Addisababada düzenlenen Etiyopya Türkiye Ticaret Yatırım Forumundaki konuşmasında, Türk yatırımcılardan ülkelerine yatırım yapmalarını istedi.
     Her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduklarını dile getiren Manyazewal, Yeter ki bu konuda bir talep olsun. Bize düşeni yapmaya hazırız dedi.
     Etiyopya Ticaret Odası Başkanı Mulu Solomon ise Etiyopyanın yabancı yatırımı teşvik ettiğini, üretilen ürünlerin ham madde ithalatından gümrük alınmadığını, yatırım yapan işletmelerin 5 yıl süre ile vergiden muaf tutulduğunu ifade etti.
     Ülkelerinin özellikle tarım, maden, enerji, inşaat alanında büyük potansiyele sahip olduğunu aktaran Solomon, Tarım alanlarımız organik tarıma son derece elverişlidir. Yabancı yatırımcılara geniş tarım alanı tahsis etmekteyiz. Türk iş adamlarını ülkemizde yatırıma davet ediyoruz diye konuştu.
     Etiyopya Türkiye Büyükelçisi Kenan İpek de Etiyopyanın hızla kalkınmakta olduğunu bildirdi.
     Tüketim maddelerinin büyük kısmını ithal eden Etiyopyanın Türk ürünlerinin beğenildiğine dikkati çeken İpek, İki ülke arasında büyük bir ticari potansiyelin olduğunu ve bu potansiyeli girişimci işadamlarının değerlendirmesi gerektiğini anlattı.
     Forumun ardından, Konyalı heyet, Türk iş adamları tarafından kurulan Necaşi Ethio-Türk Uluslararası Okullarını ziyaret etti.
     Okulun öğrencileri tarafından hazırlanmış olan Türkçe şarkıları, şiirleri ve halk oyunlarını izleme fırsatı yakalayan heyete daha sonra Etiyopya Türk Okulları Genel Müdürü Murat Yıldırım kısa bir konuşma yaptı.
     Geziye, Etiyopya Fahri Konsolosu ve aynı zamanda AKTİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Servet Hekimoğlu, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Uğur Kaleli, AKTİSAD Başkanı Soner Cesur ve Konyalı iş adamları katıldı.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Konyalı iş adamları Etiyopyadan umutlu döndü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER