Kumlucada ayın söyleşisi etkinliği

Kumlucada ayın söyleşisi etkinliği -Ayın söyleşisi etkinliğinin bu ayki konuğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonsrtrüktif Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Ömer Özkan oldu


ANTALYA (A.A) - Kumluca Belediyesi tarafından kültürel etkinlikler kapsamında düzenlenen ayın söyleşisi etkinliğinin bu ayki konuğu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonsrtrüktif Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Ömer Özkan oldu.
     Kumluca Belediyesi toplantı salonunda gerçekleştirilen söyleşiye Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Emniyet Müdürü Nail Çetinkaya, daire amirleri, siyasi parti ilçe başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
     Türkiyenin ilk çift kol, dünyada kadavradan ilk rahim ve tam yüz nakilini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiyede ve dünyada tıp alanında bazı ilklere imza atmaktan dolayı hem Türkiye hem de sağlık alanında tıbbın gelişmesi adına son derece mutlu ve gururlu olduğunu söyledi.
     Dünyada ilk kısmi yüz naklinin Fransada yapıldığını, Türkiyede ise 2010 yılında özel izinle gerçekleştirdiklerini anlatan Özkan, nakiller konusunda en önemli sıkıntının mevzuat olduğunu belirtti. 2008 yılında Sağlık Bakanlığından nakiller için izin istediklerini belirten Özkan, bir süre sonra izin istek yazılarının Sağlık Bakanlığında olmadığını gördüklerini dile getirdi.
     Özkan, şöyle konuştu:
     2010 yılında özel bir izinle ilk kol naklini gerçekleştirdik. O zaman yaşadığımız süreci, dakikası dakikasına yazsak sanırım büyük bir kitap olurdu. Nakilden sonra 3 ay gibi bir sürede mevzuat çıkartıldı, tabi bu mevzuatın içinde yüz ve bağırsak nakilleri de vardı. Bakanlık bu nakilleri hangi hastaneler yapabilir diye belirtiyor. İlk biz hazırlıklarımızı yaptık ve müracaat ettik. Sonuç itibarıyla kol, rahim ve yüz nakillerini gerçekleştirdik. Dünyada tam yüz naklinin ikincisi, dört ay gibi bir süre sonra tüm uzuvlarını kullanabilenlerin birincisiyiz. Gelecekte bu nakillerin artacağını düşünüyoruz. Yaptığımız bu nakiller bizim için, Antalya için, ülkemiz için büyük bir şanstı. İnsanlar sağlık açısından baktıklarında (Bu ülkede yüz nakli bile yapılmış) diyecekler.
     Ülke olarak kadavradan nakillerin artması gerektiğine işaret eden Özkan, bir insanın beyin ölümü gerçekleşti demenin çok zor olduğunu, ancak beyin ölümü gerçekleşen bir insanın da en fazla 48 saat daha cihazlara bağlı yaşamını sürdürebileceğini kaydetti. Türkiyede organ nakli konusunda ne tıbbi, ne de dini herhangi bir sorunun olmadığını anlatan Özkan, özellikle kadavradan organ nakli konusunda toplumda duyarlılık oluşturulması gerektiğini ifade etti.
     Özkan, Bir insanın tıbben beyin ölümü gerçekleştikten sonra tekrar hayata dönmesi imkansızdır. Bu aşamada bu kişinin varsa bağışlanabilecek organları, ihtiyaç duyulan hastalar için bağışlanabilir. Biz bu şekilde bağışları arttırmalıyız. Hem bu konuda bir rekor kırmak hem de konuya farkındalık oluşturmak adına bir saatte en fazla organ bağışı rekorunu denemek istiyoruz. Sanırım bu konuda daha önce denenen sayı 380 civarındaymış. Biz bunu bine çıkartmak istiyoruz diye konuştu.
     Söyleşinin ardından Prof. Dr. Ömer Özkan, bazıları kendi hastası olan dinleyicilerin sorularını cevapladı. Özkan, Sizi en çok heyecanlandıran nakil hangisiydi- sorusu üzerine, Tabi ki yüz tam yüz nakliydi. Çünkü ikincisini daha yapmadım şeklinde cevap verdi. Çift kol naklinin de kendisi açısından çok farklı geçtiğini, çünkü 40 saate yakın süreyi kesintisiz olarak uykusuz ve operasyonla geçirdiğini belirtti.
     Daha sonra Kaymakam Salih Işık ve Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, söyleşinin anısına Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Yrd. Doç Dr. Dr. Özlenen Özkana çeşitli hediyeler verdi.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Kumlucada ayın söyleşisi etkinliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER