Kurbanlıklara eziyet etmeyin uyarısı

Kurbanlıklara eziyet etmeyin uyarısı -Erzurum Müftüsü Arslan: Bu kesim işlemi hayvanı en az incitecek şekilde yapılmalı. Mümkün olduğu kadar bu iş, ehil birisi tarafından keskin bir bıçakla, hayvanı en seri şekilde keserek, onu


ERZURUM (A.A) - Erzurum Müftüsü Yakup Arslan, kurbanlıklara eziyet edilmemesi uyarısında bulunarak, Kesim işlemi hayvanı en az incitecek şekilde yapılmalı. Mümkün olduğu kadar bu iş, ehil birisi tarafından keskin bir bıçakla, hayvanı en seri şekilde keserek, onun kanını akıtmak suretiyle gerçekleştirilmeli dedi.
     Müftü Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanın Allaha yaklaşmak inancıyla gerçekleştirilen bir ibadet olduğunu belirtti. İnsanlık tarihi boyunca hemen hemen bütün dinlerde kurban uygulamasının olduğunu ifade eden Arslan, şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılık yaşandığını söyledi.
     Kurbanın bir hayvanı keserek, onun kanını akıtarak yerine getirilen bir ibadet olduğunu ifade eden Arslan, Bu kesim işlemi hayvanı en az incitecek şekilde yapılmalı. Mümkün olduğu kadar bu iş, ehil birisi tarafından keskin bir bıçakla, hayvanı en seri şekilde keserek, onun kanını akıtmak suretiyle gerçekleştirilmeli. Kurbanın üzülmesi, insanın kabul etmeyeceği şekilde kesilmesi doğru değil dedi.
     Kurban keserken hayvana eziyet edilmemesi gerektiğini vurgulayan Arslan, insanların kurbana eziyet vermemek için bazı yöntemler geliştirdiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Kurbana eziyet vermemek için halkımızın geliştirdiği bazı yöntemler var. Kurbanın gözünü bağlayan, bıçağı saklayarak gelip seri bir şekilde kesen kasaplarımız var. Bunlar tamamen, peygamberimiz hayvanın da bir canlı olduğunu, keserken de ona eziyet edilmemesi gerektiği emrinden ortaya çıkan uygulamalardır. Özellikle küçükbaş hayvanların üç bacağının bağlanmasının sebebi de kesen kişiye ve onu tutan kişilere zarar vermemesidir. Bunlar tecrübeyle geliştirilmiştir.
     Kurbanın Allaha ibadet inancıyla yapılan bir işlem olduğunu belirten Arslan, Kurbanlık hayvanın çok belirgin hasta, sakat olması, dişlerinin dökük, kulaklarının, kuyruğunun kesik olması gibi belli özellikleri eksik olan, dışarıdan bakıldığı zamanda çok zayıf yürümekten aciz hayvanlar kurban olmaz. Allaha ibadeti bizim de içimize sindirecek önce kurban kesenin Allaha yaklaşmaya uygun göreceği bir kurbanlık olması önemlidir diye konuştu.
     Arslan, Alo Fetva adlı telefon hattının yoğun günler yaşadığını, vatandaşlardan kurbanlıkların vasıfları, özellikleri ve kesim şekilleriyle ilgili sorular geldiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kurbanlıklara eziyet etmeyin uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER