Kütahyada tıbbi bitki üretimi

Kütahyada tıbbi bitki üretimi -Belediye Başkanı İça: Anzer balı, özelde ise benzer şekilde ıhlamur balı, mürver balı için bal ormanları kurulacak


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, Anzer balı, özelde ise benzer şekilde ıhlamur balı, mürver balı için bal ormanları kurulacak dedi.
     İça, Ressam Ahmet Yakupoğlu Kültür Sanat Eğitim Merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Kütahyada yaygın olarak yetişen ve ekonomik değer ifade eden mürver bitkisinin yaygınlaştırılması amacıyla 10 bin fide üretildiğini söyledi.
     Mürverden katma değer üretecek ürünler geliştirilip ülke ekonomisine kazandırılacağını belirten İça, Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden uzmanlarla ürün geliştirme çalışmalarına devam edildiğini anlattı.
     İça, bölgeye uygun nektar verimi yüksel tıbbi ve aromatik özellikli bitkilerden oluşturulacak orman sayesinde bal sezonu uzatılarak verimin artırılacağını dile getirerek, şöyle konuştu:
     Arıcılar şehir şehir gezmeyecek. Anzer balı, özelde ise benzer şekilde ıhlamur balı, mürver balı için bal ormanları kurulacak. Tıbbi çaylarımızda kullanacağımız bitkilerin tarla şartlarında tarımını yaparak birim alandan daha fazla verimle standart ham madde elde edilmektedir. 160 dönüm tıbbi bitki üretimi projemiz için bu yıl belediyemize ait tarlalarda dikimler yapıldı. Bu konuda çalışan ülkemizin önemli firmalarına ada çayı, kekik gibi türlerde deneme üretimleri yapılmıştır. Büyük oranda başarı sağlayan bu projemizle önümüzdeki yıl sözleşmeli üretim modeliyle talep eden çiftçilerimize üretim yaptırılarak alternatif gelir kapısı açılacaktır.
     Ziraat Yüksek Mühendisleri Dr. Hüseyin Akdemir ve Dr. Tayfun Akın, Ziraat Mühendisi Mefa Kocabıyık tarafından tıbbi bitki projelerine ilişkin sunumlar yapılan toplantıya, Kütahya Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Fatih Satıcı, Tarım Kredi Kooperatifleri 5. Bölge Birliği Müdürü Mustafa Çırak, mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Kütahyada tıbbi bitki üretimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER