Kuva

Kuva-yi Milliye Müzesine 8 ayda, 3 bin ziyaret -Milli Mücadele çalışmalarında karargah olarak kullanılan eski binanın restore edilmesiyle Burhaniye ilçesinde kurulan Kuva-yi Milliye Müzesini 8 ayda 3 bin 119 kişinin ziyaret etti


BALIKESİR (A.A) - Milli Mücadele çalışmalarında karargah olarak kullanılan eski binanın restore edilmesiyle Balıkesirin Burhaniye ilçesinde kurulan Kuva-yi Milliye Müzesini 8 ayda 3 bin 119 kişinin ziyaret ettiği bildirildi.
     Burhaniye Kuva-yi Milliye Müzesi Müdürü Esin Mutlu, müzede sergilenen eserlerin tarihe ışık tuttuğunu, 1 Mayıs ile 31 Aralık 2012 tarihleri arasında müzeyi, 3 bin 119 kişinin ziyaret ettiğini, bunlardan 137sinin dış ülkelerden geldiğini söyledi.
     Mutlu, Kuva-yi Milliye Müzesinin ziyaretçilerinden 407sinin öğrenci, 2 bin 615inin de yerli turist olduğunu belirterek, 1996da açılan müzede, Atatürkün silah arkadaşlarından ve Kuva-yi Milliye hareketinin öncülerinden Ali Çetinkayaya ait bir takım eşyalar müzede sergileniyor. İlgi çeken bu tarz eşyalar sayesinde bu yıl ziyaretçi sayımızın daha da artmasını bekliyoruz dedi.
    
     -Kuva-yi Milliye Müzesi-
    
     Kuva-yi Milliye Müzesinde, Atatürkün 1927de Türkiye Büyük Millet Meclisinde okumasının ardından 127 adet Osmanlıca harfle bastırılan Nutuktan, Ali Çetinkayanın kullandığı silahlara, Ege yöresine ait mutfak gereçlerinden, tarihi daktilolara, İngiliz Kraliçesi Elizabethin kullandığı altın işlemeli kahve fincanına kadar birçok materyal sergileniyor.
     Burhaniyeli genç kızların askere giden eşlerinin ve sevgililerinin dönmelerini beklerken döktükleri göz yaşlarını biriktirdikleri gözyaşı şişeleri, doldurulmuş dev caretta caretta kaplumbağası ile Lidya Kralı Krezüsün kardeşi Adramysin tarihi Adramytteion kenti limanına gelişini simgeleyen gemi figürü de Burhaniye tarihini yansıtan ilk müze olma özelliğine sahip mekanda yer alıyor.
     Müzenin zemin katında, Balıkesirde Kuva-yi Milliyenin kurulmasına öncülük etmiş 41 kişinin aldıkları yazılı kararlar, kongrenin kararları, kişisel eşyaları, fotoğraflar ile Atatürkün Balıkesire gelişlerinde çekilmiş fotoğrafları, ikinci katta da Balıkesirde ortaya çıkan arkeolojik ve etnografik eserler sergileniyor.
    
     Muhabir: Hakan Firik / Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: İbrahim Uyar

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER