Laodikya Frigyalılar tarafından kurulmuş

Laodikya Frigyalılar tarafından kurulmuş -Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şimşek: -Anadoludaki en büyük ve önemli ikinci büyük antik kent Laodikyanın, Anadolunun lokal kavimlerinden Frigyalılar tarafından kurulmuş


DENİZLİ (A.A) - Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Efes antik kentinin ardından Anadoludaki en büyük ve önemli ikinci büyük antik kent olan Laodikyanın, Anadolunun bölgesel kavimlerinden Frigyalılar tarafından kurulduğunun tespit edildiğini bildirdi.
     Şimşek, gazetecilere yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarında Laodikya antik kentinin, bugüne kadar bilinenin aksine Yunan medeniyeti tarafından kurulmuş bir şehir olmadığını tespit ettiklerini belirtti.
     Kentin kuruluşundaki adının Rhoas olduğunu ve bu adın önce Diospolis ardından milattan önce 3. yüzyıl ortalarında Seleukoslar Kralı II. Antiokhos tarafından eşi Laodikenin adı verilerek Laodikya olarak değiştirildiğinin bilindiğini anlatan Şimşek, Son elde edilen bulgularla Anadoludaki en büyük ve önemli ikinci büyük antik kent Laodikyanın, Anadolunun lokal kavimlerinden Frigyalılar tarafından kurulmuş olduğunu tespit ettik. Bölgenin antik dönemde Frigya sınırları içinde yer aldığı ve kentte yoğunluklu olarak Frigyalıların yaşadıkları netleşti dedi.
     Şimşek, antik kentin batı mezarlığında sürdürülen kazı çalışmalarında, Erken Bakır Çağına kadar uzanan seramiklerle Eski Tunç Çağından küp mezarların ortaya çıkartıldığını, Asopos Tepesi kazılarında ise milattan önce 3 bin 500 yıllarından itibaren höyük yerleşimlerinin tespit edildiğini kaydederek, tüm bu bulguların kentin Frigya uygarlığına ait tipik bir Anadolu kenti olduğunu gösterdiğini belirtti.
    
     -Arkeoloji parkı kurulacak-
    
     Laodikya antik kentindeki kazı ve restorasyon çalışmalarının 2008den itibaren yıl boyunca aralıksız sürdüğünü ve kazılarla binlerce yıldır bilinmeyen birçok verinin ve eserin gün yüzüne çıkartıldığını belirten Şimşek, kentte ortaya çıkartılan bulguların sergilenmesine yönelik de projelerinin bulunduğunu ifade etti.
     Prof. Dr. Şimşek, bu kapsamda kazı çalışmaları ile restorasyon çalışmalarının bir arada yürütüldüğü kentte, yaşayan bir arkeoloji parkı kurmayı hedeflediklerini bildirdi.
    
     Muhabir: Fatma Karakış / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Laodikya Frigyalılar tarafından kurulmuş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER