Limon tezgahlarının yükünü kadınlar çekiyor

Limon tezgahlarının yükünü kadınlar çekiyor -Narenciyenin cenneti olanak bilinen Mersinde limonun hasadından işlenmesine kadar bütün aşamalarında kadınlar yer alıyor


MERSİN (A.A) - Narenciyenin cenneti olanak bilinen Mersinde, limonun hasadından işlenmesine kadar bütün aşamalarında kadınlar yer alıyor.
     Dünyaca ünlü yüksek kalitede limonun üretildiği Mersinde bahçelerden özenle toplanan limonlar, fabrikalarda işleme tabi tutularak tüketime sunuluyor. Tarladan sofraya limonun bu yolculuğunda en büyük payı kadınlar üstleniyor.
     Limonun hasadından, fabrikadaki işlemesine kadar birçok kadın, günlük en az 25 lira yevmiyeyle çalışıyor. Birçok kadın, marta kadar sürecek hasat ve işleme mevsiminde ekmeğini limondan çıkarıyor.
     Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, limon tezgahlarında kadınların tercih edilmesinin ellerinin daha çabuk ve yatkın olmasından kaynaklandığını söyledi.
     Limon kesiminde çok sayıda kadın işçinin çalıştığını ifade eden Can, şöyle devam etti:
     Türkiyeden yapılan limon ihracatının yaklaşık yüzde 80ini karşılayan Mersinde limon paketlemesinde çalışan kadınlar aile bütçelerine katkı sağlıyor. Dünyada Meksikadan sonra en çok limon ihracatının yapıldığı Mersinde limon her zaman farklı bir yer tutmuştur. Mersin limon sayesinde bahçede çalışan üreticisinden paketlenmesine kadar birçok kişiye gelir sağlıyor. Bu durumu fırsat bilen kadınlar da limonun sofralara ulaşıncaya kadarki yolculuğunun her aşamasında görev yapıyor.
    
     Muhabir: Hüseyin Haskan / Mustafa Çiftçi
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Limon tezgahlarının yükünü kadınlar çekiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER