Mağdur kadınları, telefon ihbarları kurtarıyor

Mağdur kadınları, telefon ihbarları kurtarıyor -Uluslararası Göç Örgütü tarafından 2005 yılından bu yana, insan ticareti mağdurlarını kurtarmak için kurulan 157 Acil Yardım Hattı sayesinde 167 kadın kurtarıldı -Yardım hattını yüzd


KOCAELİ (A.A) - İbrahim Aktaş - Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından 2005 yılından bu yana, insan ticareti mağdurlarını kurtarmak için Rusça, Romence, İngilizce ve Türkçe hizmet veren 157 Acil Yardım Hattı sayesinde 167 kadın kurtarıldı.
     Uluslararası Göç Örgütünden (IOM) alınan bilgiye göre, IOM, Türkiyede insan ticareti ile mücadele konusunda Türkiye ile işbirliği içinde çalışarak, fuhşa zorlama, zorla çalıştırma veya organ ticareti şeklinde yaşanan olaylarda 2005 yılında kurulan ihbar hattı ile mağdurlar ve kolluk kuvvetleri arasında iletişim kuruyor.
     Yapılan çalışmalar sonucunda, kolluk kuvvetlerine ve uygulayıcılara yönelik insan ticareti ile mücadele eğitimlerinin düzenlenmesi, ulusal ve uluslararası kampanyalar ile mağdur olarak tespit edilen kişilerin ülkelerine güvenli ve gönüllü bir şekilde geri dönmeleri sağlanıyor.
     Türkiyenin 2004 yılında katıldığı IOM, insan ticaretiyle mücadele konusunda yürüttüğü yoğun çalışmalar kapsamında 2004 yılından beri Türkiyede bin 300 insan ticareti mağduru tespit edilirken, bu kişilerin 820si ülkelerine gönderildi.
    
     -İhbarların yüzde 42si erkeklerden-
    
     İnsan ticareti mağdurları dışında vatandaşların da ihbarda bulunabildiği ve kimlik bilgilerini belirtme zorunluluğunun olmadığı ihbar hattına, bir şekilde mağdur kişileri görmüş kişiler de çağrı yapıyor.
     157 Acil Yardım Hattını arayarak yardım çağrısında bulunanlar arasında mağdurların kendisi yüzde 11i oluştururken, bu kadınlarla buluşan erkekler yüzde 42 ile yardım hattını en fazla arayan kişiler oldu.
     Söz konusu hattı arayan diğer kişilerden yüzde 7si komşu, yüzde 5i IOM ofisleri, yüzde 9u tanık, yüzde 6sı arkadaş, yüzde 5i akraba ve yüzde 7si bilinmeyen kişilerden oluştu.
     157 Acil Yardım Hattına 2005-2012 yılları arasında 11 bin 446 çağrı kaydedilirken, yapılan çalışmalarla 167 kadın kurtarıldı.
    
     -En fazla Moldovalı mağdur kurtarıldı-
    
     İnsan ticaretine maruz kalan kadın, erkek ve çocuklara ulaşmak için kurulan ihbar hattını 2005-2012 yılları arasında arayanların yüzde 30u acil yardım çağrılarından oluşurken, yüzde 29u muhtelif konularda gelen çağrılar, yüzde 13ü düzensiz göçmenler tarafından gelen çağrılar olarak kayıtlara geçti.
     Söz konusu dönemde 167 insan ticareti mağduru kurtarılırken, yardım hattı aracılığıyla ülkelere göre en fazla kurtarılan mağdur kadın sayısı 64le Moldova uyruklular olurken, diğer mağdurlar ülkelerine göre şöyle sıraladı:
     30u Ukrayna, 24ü Rusya, 9u Türkmenistan, 9u Özbekistan, 8i Kıgızistan, 8i Romanya, 4ü Türkiye, 4ü Gürcistan, 4ü Azerbaycan, 1i Uganda, 1i Kazakistan ve 1i Belarus.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Mağdur kadınları, telefon ihbarları kurtarıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER