Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi

Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi -Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Demirtaş: "Adalette planlı çalışma ve zaman yönetimini yapabilirsek kimse mahkeme kapılarında beklemek zorunda kalmaz" (Fotoğ


ERZURUM (A.A) - Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı İbrahim Demirtaş, "Adalette planlı çalışma ve zaman yönetimini yapabilirsek kimse mahkeme kapılarında beklemek zorunda kalmaz" dedi.
     Demirtaş, Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında bir otelde düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, Adalet Bakanlığının yargı alanında çok büyük yatırım yaptığını belirtti.
     Avrupa Birliği Komisyonu ile Yargıdaki Mahkeme Destek Yönetimi Projesi üzerinde çalıştıklarını ifade eden Demirtaş, "Bu projenin alt bileşeni olan mahkemelerde ve adalet teşkilatında yapılmakta olan zaman yönetiminin daha randımanlı yapılması için bu programı başlattık. Erzurum Adliyesi, Amasya Adliyesi ve Ankara Bölge İdare Mahkemesini pilot bölge olarak seçtik" dedi.
     Türkiyede yargılama sürecinde gecikmeye neden olan konuları tartışacaklarını anlatan Demirtaş, şöyle devam etti:
     "Tebligatların zamanında yapılması, duruşmaların makul zamanlara atılması gibi önlemlerle insanların adalete olan güvenleri daha da arttırılabilir. Adli olarak gecikmeye neden olan etkenler belirlenecek. Bunların bizim tarafımızdan kaldırılması için ne gerekiyorsa tartışılacak. Hatalarımızı gözden geçirip düzeltme imkanı bulacağız. Adalette planlı çalışma ve zaman yönetimini yapabilirsek kimse mahkeme kapılarında beklemek zorunda kalmaz."
     Ceza davalarında zaman zaman tarafları uzlaştırma yoluna gittiklerine dikkati çeken Demirtaş, Türkiyenin en önemli kültürlerinden birinin uzlaşma olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     "Eskiden taraflar kavga ettiğinde, onların güvendiği inandığı ara bulucular olurdu. Son dönemde kadına karşı şiddet çok arttı. Ne yazık ki kadınla erkek kavga ettiğinde yeni kanuna göre şikayetten vazgeçilse bile dava düşmüyor ve kamu davası açılıyor. Bizim en önemli kültürümüz olan uzlaşma böylece zorlaşıyor. Bu bağlamda biz özellikle hukuk davasında sulh, ara buluculuk, ceza davasında da mümkün olduğunca tarafları uzlaştırarak sorunu çözmek istiyoruz. Mahkeme en son süreç olmalı. Mahkeme kesiyor ama tamir etmiyor. Önemli olan mahkeme öncesi alternatif çözüm yollarını bulmamız. Gelişmiş ülkelerde mahkemeye gelen davalar çok ciddi davalar ama bizde bütün her şey mahkemeye geliyor."
     Türkiyede hakimlerin üzerindeki iş yükünün fazlalığına değinen Demirtaş, bir hakimin büyük kentlerde yılda 2 bin dosyaya baktığını, bu rakamın Avrupada 150-200 civarında olduğunu ifade etti.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Mahkeme Yönetimi Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER