Mersinde ele geçirilen çeltik

Mersinde ele geçirilen çeltik -Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Memiş: Kesinlikle pirinçte GDO bulaşması da yoktur. Sadece çeltiğin 10 binde 4ünde vardır. O da toz bulaşmasından kaynaklanıyor


MERSİN (A.A) - Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, Mersinde ele geçirilen çeltikle ilgili, Kesinlikle pirinçte GDO bulaşması da yoktur. Sadece çeltiğin 10 binde 4ünde vardır. O da toz bulaşmasından kaynaklanıyor dedi.
     Memiş, düzenlediği basın toplantısında, yazılı ve görsel medyada çıkan haberlerin kendileri açısından üzüntü verdiğini, haberin sektöre zarar veren ve tüketicinin pirince karşı güvenini zedeleyecek nitelikte olduğunu söyledi.
     Kuruluşlarından bu yana herhangi bir olumsuzluklarının olmadığını savunan Memiş, markalarını yaklaşık 15 bin noktada güvenle halka sunduklarını, söz konusu çeltiği tamamen yasal yollardan ABDden ithal ettiklerini vurguladı.
     Çeltiğin Türkiyeye ithali izne bağlı olan soya fasulyesiyle beraber getirildiğini anlatan Memiş, şöyle konuştu:
     Gelen dökme yük gemilerinde ambarlar vardır. Bunlardan birinde bizim çeltiğimiz diğerlerinde ise başka iki firmaya ait izne tabi olan GDOlu yem ham maddesi getirilmiştir. Bunların aynı gemiden aynı anda indirilmesi gerekiyor. Bu sırada soya küspesi indirilirken tozuma yapabiliyor. O toz da bizim çeltiğin üzerine siniyor. Bundan sonraki süreçte bir ihbar üzerine ürünlerimizden numuneler alındı. Yapılan incelemelerde GDOlu toz tanesi dahi tahlilleri değiştirebiliyor. Bizim çeltiğin üzerine de GDOlu bir toz tanesi bulaşmış. Tarım Bakanlığının raporlarında bu bulaşma 10 binde 4 oranında çıkmıştır. Bunun belgesi de elimizde. Dolayısıyla bizim çeltiğin 10 binde 4ü GDOlu çıkmıştır. 26 ilden alınan pirinç örneklerimiz tamamen temiz çıktı. Bunların raporları da elimizde. Kesinlikle pirinçte GDO bulaşması da yoktur. Sadece çeltiğin 10 binde 4ünde vardır. O da toz bulaşmasından kaynaklanıyor. Bizim basında çıkan ve savcılıktaki olayımız da bundan kaynaklanıyor. Mevzuatımızda bulaşma yasası olmadığı için Avrupa ülkelerinde GDOyu yasaklayan 13 ülke var ve bunlarda da binde 9a kadar bulaşma ruhsatı veriliyor. Sorun da bundan kaynaklanıyor.
     Memiş, tüketicilerin ürünlerini gönül rahatlığıyla tüketebileceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Basir Gülüm / Kerem Kocalar / Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Mersinde ele geçirilen çeltik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER