Mevlananın Konyaya gelişinin 785. yıl dönümü

Mevlananın Konyaya gelişinin 785. yıl dönümü -Mevlana ve ailesinin 785 yıl önce Konyaya gelişi, temsili olarak canlandırıldı -Konya Valisi Doğan: "Özellikle Avrupada insan merkezli yeni bir felsefe gelişiyor. Bu felsefeye d


KONYA (A.A) - Mevlana Celaleddin Rumi ve ailesinin Konyaya gelişinin 785. yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.
     Konya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen temsili karşılama töreni, müze önündeki Mevlana Meydanında gerçekleştirildi. Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, burada yaptığı konuşmada, Mevlanasız bir Konyanın gerçek anlamda Konya olmadığını söyledi.
     Mevlananın teşrif ettiği Konyanın, dönemin en kudretli hükümdarının şehri olduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
     "Aradan 785 yıl geçmiş olmasına rağmen bugün insanlığın ortak dertlerine reçete onun sözlerinde var. Artık görüyoruz ki insanı merkez almayan hiçbir yaklaşımın değeri yok. Bu nedenle özellikle Avrupada insan merkezli yeni bir felsefe gelişiyor. Bu felsefeye de Hz. Mevlananın o muazzam 7 öğüdü örnek oluyor. Konyayı şereflendirmek için buna Konya kriterleri deniyor. Görüyorsunuz, gelişen demokrasi, hukuk ve insanlık bile Hz. Mevlananın ortaya koyduğu değerleri aşamıyor. Hatta onu kendisine dayanak yapıyor. Biz işte böyle bir değere sahibiz. Bunun için güçlüyüz."
     Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Mevlananın 785 yıl önce heybesinde adeta sevgi, barış ve kardeşlik taşıyarak Konyaya geldiğini dile getirdi.
     Mevlana ve ailesinin Konyaya çok önemli katkılarının olduğunu aktaran Akyürek, "Konya onların bereketiyle şereflendi, zenginleşti. Konya sevgi ve hoşgörünün başkenti olarak biliniyorsa bu Mevlanadandır. Konyalılar da onun manevi evladı olmaktan gurur duyuyor" diye konuştu.
     Konuşmaların ardından tiyatrocular, Mevlana Celaleddin Rumi ve ailesinin develer üzerinde Konyaya gelişini ve kent girişinde karşılanmasını canlandırdı. Oyuncular ve davetliler, ardından Mevlana Müzesini gezip, Mevlananın sandukası başında dua etti.
     Daha sonra Vali Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çıpan, Mevlana Müzesi Çevre Düzenlemesi Protokolüne kurumları adına imza attı.
    
     Muhabir: Mümin Altaş
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Mevlananın Konyaya gelişinin 785. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER