NEÜden yenilenebilir enerji hamlesi

NEÜden yenilenebilir enerji hamlesi


NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) kurduğu rüzgar türbini ve güneş enerjisi dönüşüm sistemiyle artık kendi elektrik enerjisini kendi üretmeye başladı.
     NEÜden yapılan açıklamada, 2007 yılında kurulan ve Çevreci Üniversite vizyonu doğrultusunda birçok başarılı çalışmalara imza atan NEÜnün, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda da ilk uygulamasını Hacı Bektaş Veli Meslek Yüksekokulunda gerçekleştirdiği bildirildi.
     NEÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Hacı Bektaş Veli Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcının Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından desteklenen araştırma projesi doğrultusunda Hacı Bektaş Veli MYOda bir rüzgar tribünü ve güneş enerjisi dönüşüm sistemi kurulduğu belirtildi.
     Konuyla ilgi açıklama yapan MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcı, rüzgar ve güneş enerjisini kullanarak elektrik enerjisi üretecek olan hibrid sistemin şu anda MYO bünyesindeki elektronik laboratuvarlarının enerji ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu belirtti.
     Kabalcı, hibrid sistem tarafından üretilen enerjinin de bataryalarda depolanarak enerji ihtiyacının kesintisiz olarak karşılanmasının sağlandığını ve sistemin öngörülen yıllık enerji üretiminin yaklaşık olarak 350 evin bir günlük enerji ihtiyacını karşılayacak değerde olduğunu ifade etti.
     Kabalcı, araştırma projesinin ilerleyen aşamalarında, üretim sisteminin şebeke etkileşimli olarak çalıştırılması ve üretilen enerjinin anlık olarak enerji hattına aktarılmasını amaçlandıklarını vurguladı.
     Ayrıca bölgenin rüzgar ve güneş enerjisi yönünden önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Kabalcı, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım ve konut uygulamalarında da yaygınlaştırılması gereken önemli bir husus olduğunun altını çizdi.
    
     Muhabir:Murat Asil
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber NEÜden yenilenebilir enerji hamlesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER