Nüfusun üç katı İnebolu dışında yaşıyor

Nüfusun üç katı İnebolu dışında yaşıyor


KASTAMONU (A.A) - Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2012 Yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre, nüfusu 22 bin 717 olarak açıklanan İnebolunun kütüğüne kayıtlı nüfusunun 86 bin 650 olduğu bildirildi.
     İnebolu Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe dışında yaklaşık 65 bin İnebolulu yaşadığını belirtti.
     İnebolu Nüfus Müdürlüğüne kayıtlı 86 bin 650 civarında yaşayan nüfus bulunduğunu söyleyen Görgülüarslan, TÜİK verilerine göre geçen yıl 23 bin 98 olan ilçe nüfusunun 22 bin 717ye düştüğünü belirterek, Bu verilere baktığımızda ilçemizin nüfusunun 3 katı kadar da ilçemiz dışında nüfusun olduğunu görüyoruz. Bu da tabi bize bir takım emareleri gösteriyor dedi.
     İneboluda göç sorunun devam ettiğini ifade eden Görgülüarslan, İneboluda ekonomik hayatın çeşitlendirilmesi, ilçenin yaşanabilir ve kalınabilir hale getirilmesi için yeni iş sahalarının kazandırılması gerekiyor. Bu kaybı azaltabilmek, mümkünse dışarıda olan nüfusumuzu kazandırabilmemiz için bunu yapmamız gerektiğini düşünüyorum diye konuştu.
     İlçe dışındaki İneboluluların yoğun olarak İstanbulda yaşadığını ifade eden Görgülüarslan, şunları kaydetti:
     Köy nüfuslarımızda yıllar itibariyle seyrine baktığımızda ciddi manada bir azalma var. Özellikle 2012 yılı verileri esas alındığında yaklaşık yüzde 4-5 nispetinde kaybımız var. 500ü aşkın nüfusumuz köylerimizden başka yerlere göç etmiş vaziyette. Köylerimizde iskanı sağlayabilmek, burada insanlarımızı yaşayabilir hale getirebilmemiz için en önemli şey, buralarda istihdam kapılarının yaratılması gerekiyor. İlçenin tüm katmanları esasında buna yoğunlaşmalı. İlk etapta turizmin bu çerçevede ben önemli bir sektör, önemli bir faaliyet olduğunu düşünüyorum.
    
     -İneboluda merkez nüfusu arttı, köyler düştü-
    
     TÜİKin açıkladığı verilere göre, merkez nüfusu 163 kişi artarak 9 bin 816ya çıkan İnebolunun köy nüfusu ise 544 azalarak 12 bin 901e geriledi. Geçen yıl 23 bin 98 olan ilçenin toplam nüfusu ise 381 azalarak 22 bin 717ye düştü.
    
     Muhabir: Kadir Yıldırım
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Nüfusun üç katı İnebolu dışında yaşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER