Osmanlının ilk sahte parası banknotta yer

Osmanlının ilk sahte parası banknotta yer alsın önerisi -Araştırmacı yazar Soylu, Çanakkale Savaşında Asteğmen Muzafferin tüccardan kamyon lastikleri almak için hazırladığı sahte banknotun Türk lirasında kullanılması amacıyla Merkez Ba


KASTAMONU (A.A) - Araştırmacı yazar Metin Soylu, Çanakkale Savaşında milli mücadelenin devamı amacıyla kamyon lastiği bulmakla görevlendirilen Asteğmen Mehmet Muzafferin hazırladığı sahte banknotun, Türk lirasında kullanılması için Merkez Bankasına dilekçe gönderdi.
     Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşı sırasında kamyonlara lastik almak için Asteğmen Muzaffer tarafından bir tüccara sahte para verildiğini belirterek, el çizimi paranın Emniyet Genel Müdürlüğünün kriminal laboratuvarında koruma altında olduğunu söyledi.
     Asteğmen Muzafferin vatan savunması için yaptığı sahte 100 liranın üzerine "Bedeli Çanakkalede kanla ödenecektir" notu yazan bir kahraman olduğunu ifade eden Soylu, şöyle konuştu:
     "Asteğmen Muzaffer, 9 Nisan 1916da şehit olmuştur, 9 Nisan 2016 da şehit oluşunun 100. yılına denk gelecektir. Bununla ilgili Merkez Bankasına dilekçe gönderdim. Dilekçeyle sahte paranın görsellerini de CDye ekledim. Dilekçemde, yeni çıkacak bir banknotun arkasına Mehmet Muzafferin elle çizdiği paranın konulmasıyla ilgili öneri sundum. Ümit ediyorum ki bu konu Merkez Bankası tarafından değerlendirilir.
     Türkiyede 2016 yılına kadar yeni bir banknot çıkacaksa, Mehmet Muzafferin sahte parası bu banknotun arkasında yer almalıdır. Eminim çok anlamlı olacaktır."
    
     -"Barış süreci çok daha fazla perçinlenecek"-
    
     Soylu, Çanakkale Savaşında Kürt, Türk, Laz ve Çerkez demeden herkesin bir arada mücadele ederek, büyük kahramanlıklar gösterdiğini vurgulayarak, bugün de aynı şekilde barış içinde birarada yaşanması gerektiğini ifade etti.
     Bunların gençlere ve çocuklara öğretilmesi durumunda, bugün yaşanan barış sürecinin çok daha fazla perçinleneceğini savunan Soylu, "En azından ileriye dönük çok doğru adımlar atacağız. Bugün bu duruma gelmemizin tek sebebi tarihi eksikliğimizdir. Eğer kendi tarihimizi bilmezsek işte yarın öbür gün Amerika ve Avrupa gibi emperyalist güçlere boyun eğmek zorunda kalacağız. Bunların önüne geçebilmek için bu gençlerimize bilinçli bir şekilde tarihi anlatmamız lazım. Bu yüzden herkese görev düşüyor" diye konuştu.
    
     -Mehmet Muzaffer-
    
     Çanakkalede alayın kamyon ve araba lastiği ihtiyacını karşılamak için görevlendirilen asteğmen Mehmet Muzaffer, Karaköyde bir satıcıda istediklerini bulur. Para bulmak için Erkan-ı Harbiyenin yolunu tutan asteğmen, Yarbaydan "Askere postal alacak para bulamıyorum" cevabını alır.
     Muzaffer, o gece sabaha kadar uğraşıp çini mürekkeple sahte bir 100lük banknot hazırlar. Lastikler sabahın erken saatlerinde gemiye yüklenir paranın sahte olduğunu anlayamayan tüccar, olayı ancak parayı bozdurmak istediğinde fark eder. Paranın üzerinde ise gerçek paralarda yazan "Bedeli Dersaadette altın olarak tesviye olunacaktır" ibaresi yerine "Bedeli Çanakkalede kanla ödenecektir" yazılıdır.
    
     Muhabir: Kadir Yıldırım-Celal Bekiroğlu
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Osmanlının ilk sahte parası banknotta yer Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER