Rölöve müdürünün teneke minare tepkisi

Rölöve müdürünün teneke minare tepkisi -Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Karabayram: -Köylerdeki bazı camilerin minareleri tenekeden, sac parçalarından yapılmakta, bu durum bizim şu anki mimarimizin ruhunu incitmektedir


VAN (A.A) - Rölöve ve Anıtlar Van Bölge Müdürü Cemil Karabayram, köylerdeki bazı camilerin minarelerinin tenekeden, sac parçalarından yapıldığını belirterek, Bu durum bizim şu anki mimarimizin ruhunu incitmektedir dedi.
     Karabayram, düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki camiler ve minarelerle ilgili son zamanlarda yaşanan sıkıntıyı dile getirdi.
     Yeni yapılan cami ve minarelerin, tarihi olan cami ve minareler ile bağdaşmadığını ve yanı başında inşa edilen binaların gölgesinde kaldığını vurgulayan Karabayram, yetkili birimlerin, cami ve minarelerin ihtişamını örtecek, engelleyecek ve görselliğini bozacak binaların yapılması konusuna dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
     Karabayram, minarelerden daha yüksek binalar inşa edilmemesi gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
     Köylerdeki bazı camilerin minareleri tenekeden, sac parçalarından yapılmakta, bu durum bizim şu anki mimarimizin ruhunu incitmektedir. Bu durumu geçmişten günümüze gelen değerlere saygısızlık olarak addediyorum. Köylerde inşa edilen teneke parçasından minareler, Mimar Sinanı, Mimar Davutu, Mimar Dalgıçı ve Osmanlının hiçbir ruhunu temsil etmemektedir. Ancak ibadethane olarak saygı duyarız. Bu gibi yapılar inşa edilirken lütfen geçmiş ve gelecek arasında bir bağ kurulsun ve ona göre yapılsın. Belediyeye, belediye meclisi üyelerine sesleniyorum, lütfen camileri ve minareleri gölgeleyen yapılara izin vermeyin.
     Ülkeyi ziyaret eden yabancı turistlerin Selimiye, Süleyman Han, İshakpaşa ve bölgedeki diğer tarihi camileri gördükten sonra köylerde tenekeden yapılmış camiler ile karşılaştığına değinen Karabayram, Bunları gören turistler bana, siz tarihinizle çelişmiyor musunuz diyorlar. Çok haklılar. Bizim bu durumu düzeltmemiz gerekiyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Özkan Bilgin / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Rölöve müdürünün teneke minare tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER