Saman yoksa mısır calazı yedirin

Saman yoksa mısır calazı yedirin -Saman fiyatlarındaki artış besicileri zor durumda bırakırken Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Kirenci, saman yerine mısır calazı gibi başka yemlerin kullanılabileceğini söyledi (Fotoğr


SAMSUN (A.A) - Saman fiyatlarındaki artış besicileri zor durumda bırakırken, Havza Vezirköprü Ladik Kavak Asarcık Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkan Sadullah Kirenci, saman yerine mısır calazı gibi başka yemlerin kullanılabileceğini söyledi.
     Kirenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saman fiyatlarının artması ile birlikte besicilikte girdi fiyatlarında artış yaşandığına işaret etti.
     Yükselen maliyetler nedeni ile bir çok üreticinin besiciliği bırakmak üzere olduğunu söyleyen Kirenci, Besicilik oldukça maliyetli ve iş gücü bakımından zor bir iş. Birçok besici artık besiciliği bırakma noktasında. Saman fiyatlarındaki artışa karşın üreticilerimiz farklı yem bitkileri kullanabilir. Bunların başında mısır calazı gelmekte dedi.
     Kirenci, ithal saman konusunda ise zamanlama itibari ile biraz geç kalındığını savunarak, şöyle devam etti:
     Şimdi saman ithal edeceğimiz yerlerde de hayvanlar ağıra girdi ve oradaki üreticiler de kışlıklarını hazırladılar. Dışarıda pek fazla saman bulunabileceğini sanmıyorum. Yetkililer bu sıkıntıları daha önceden hesaplayıp ona göre hareket etmeliler.
     Besicilik yapan Sabri Aykut ise saman fiyatlarındaki artıştan olumsuz etkilendiklerini ve bu yıl kış için saman bulamadıklarına değinerek, Esas olarak saman besicilikte yüzde 10 ila yüzde 20 arasında kullanılmakta. Bizi sıkıntıya sokan saman fiyatlarının artışını fırsata çevirmek isteyen fırsatçılar. Samsan fiyatları ile birlikte diğer yemlerin de fiyatında artışlar yaşandı. Bu da bizleri olumsuz etkiledi. İthal saman daha bölgemize gelmedi fakat bekliyoruz diye konuştu.
     Aykut, besicilerin zor durumda olduğunu ve ellerindeki damızlık hayvanları bile kestirme yoluna gittiklerini belirterek, Bu önümüzdeki dönem için sıkıntı demek. Türkiye aslında kendi et ve hayvan ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Fakat yem ve diğer girdi fiyatlarının önüne geçilmesi lazım dedi.
    
     - Kurbanlık fiyatlarında artış yok -
    
     Havaların kurak gitmesi ve zamansız yağışlar nedeni ile buğdayda sap boyunun uzamaması ve kalite düşüklüğü nedeni ile saman fiyatlarında yaşanan artış besicileri olumsuz etkilemesi kurbanlık fiyatlarına yansıdı.
     Yem maliyetlerinin yükselmesi nedeni ile hayvan bakımında zorlanan besiciler, ellerindeki hayvanları biran evvel çıkarma yoluna gidiyor.
     Besici Fatih Şenkal, saman fiyatlarının kendilerini olumsuz etkilediğini ve hayvan fiyatlarında düşüşler yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:
     Bu yıl kurbanlık bir koyun 400 ila 500 lira arasında alınabilir. Geçen sene aynı koyun 600 ila 800 lira arasında idi. Büyükbaş hayvanda da aynı sıkıntı var. Geçen yıl 6-7 bin liraya sattığım inekleri bu yıl 4 ila 5 bin lira arasında satışa çıkardım. Geçen yıl kasaba kilosunu 17 ila 18 lira arasında değişen fiyatlarda hayvan veriyorduk bu yıl ise fiyat 15 liraya düştü. Bunda en büyük etken saman fiyatlarının artması.
     Şenkal, her yıl 100 ila 120 küçükbaş hayvanı damızlık olarak ayırdığını fakat bu yıl saman fiyatlarının yüksekliğinden ötürü 70 adet küçükbaş damızlık ayırdığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Özgür Uyaroğlu
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Saman yoksa mısır calazı yedirin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER