Samsunda Başkanlık Sistemi toplantıları

Samsunda Başkanlık Sistemi toplantıları


SAMSUN (A.A) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, günümüz devletlerinde yargının bağımsız ve tarafsız olmak zorunda olduğunu belirtti.
     Hakyemez, Başkanlık Sistemi Toplantıları kapsamında AK Parti İl Başkanlığınca Canik Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
     Hükümet sistemi denildiğinde mutlaka parlamenter rejim olması gerekiyormuş gibi bir algının olduğunu belirten Hakyemez,şunları söyledi:
     Yasama, yürütme ve yargı her devlette karşımıza çıkar. Günümüzün devletlerinde yargı bağımsız ve tarafsız olmak zorundadır. Dolayısıyla hükümet sistemi nasıl olursa olsun yargının işleyişinden ödün verme söz konusu değildir. Günümüzde kuvvetler ayrılığının olduğu üç hükümet sistemi vardır. Parlamenter rejim, başkanlık rejimi ve yarı başkanlık rejimidir. Bunların hiç birisi bizim ülkemizde doğmuş değildir. Parlamenter rejim İngilterede doğmuştur ve pek çok ülke bunu taklit etmiştir. Bu devletler içinde Türkiye Cumhuriyeti de vardır. Başkanlık rejimi Amerika Birleşik Devletlerinde doğmuştur. Birde bu ikisinin karışımı olan bir sistem vardır. O da kısmen parlamenter, kısmende başkanlık sisteminin özelliğini alan yarı başkanlık sisteminin tipik örneği Fransadır. Osmanlı tarihine ve cumhuriyet tarihine baktığımızda ilkkez halkın oyuyla göreve gelenler kendi inisiyatifiyle birlikte bir anayasa yapım süreci içindeler. Bu süreçte vesayet aktörlerinin ciddi bir engelleme çabası ve gücü mevcut değildir. Halkın yoğun talebiyle anayasa yapım süreci dillendirilmiştir. Bu aşamada gündeme gelen önemli bir konuda Türkiyenin hükümet sistemidir dedi.
     Toplantıya Ak Parti Samsun İl Başkanı Fuat Köktaş, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve çok sayıda partili katıldı.
    
     Muhabir: Anıl Kuru
     Yayıncı: Mehmet Kumcağız
<< Önceki Haber Samsunda Başkanlık Sistemi toplantıları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER