Saruhanlıda kuzu göbeği mantarının kilogramı 60

Saruhanlıda kuzu göbeği mantarının kilogramı 60 lira oldu


MANİSA (A.A) - Saruhanlı ilçesinde, besin değeri yüksek kuzu göbeği mantarının kilogramı 60 liradan satışa sunuluyor.
     Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yağmur sonrası ormanlık alanlarda yetişen ve köylüler tarafından toplanan kuzu göbeği mantarının pazara indiğini bildirdi.
     İlçe pazarında kilogramı 60 liradan satışa sunulan kuzu göbeği mantarının, fiyatı kadar besin değerinin de çok yüksek olduğunu belirten Okur, şunları kaydetti:
     "Her zaman bulunan bir bitki değil. Bunun için çok değerli. Bahar aylarında yağışlı havaların ardından ormanda çalı ve ağaç diplerinde yetişiyor. Orman açıklıklarında, yol ve akarsu kenarlarında, bitki örtüsü yanmış arazide mart ve mayıs ayları arasında ortaya çıkıyor.
     Köylülerimiz bunu elleriyle topluyor. Bazı vatandaşlarımız satıyor, bazıları ise evinde kendi tüketiyor. Çok lezzetli, fiyatı da bir hayli yüksek, ancak bunun zehirli olan türleri de var. Orman Genel Müdürlüğünün araştırmasına göre ülkemizde 70 civarında zehirli, 40 civarında da yenilebilen mantar türü var. Kuzu göbeği mantarı da yenilebilen türler arasında yer alıyor. Hem lezzeti hem de fiyatının yüksek olması onu diğer mantarlardan farklı kılıyor."
    
     -"Yetiştiği alanlar iyi korunmalı"-
    
     Celal Bayar Üniversitesi Gıda Bilimleri ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Necla Çağlarırmak ise protein değeri yüksek olan kuzu göbeği mantarının sağlık açısından bir çok faydasının bulunduğunu söyledi.
     Mantarlarla ilgili yurt dışında araştırmalar yaptığını ve bu konuda halen çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Çağlarırmak, şu bilgileri verdi:
     "Kuzu göbeği mantarının kansere karşı koruyucu olduğu biliniyor. Bu bitki kan yapıcı özelliğe de sahip, vücudun dinç kalmasını sağlıyor, bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiğini ifade ediliyor. Avrupalı zenginler bunun değerini bizden çok daha iyi biliyor. Bu nedenle kuzu göbeği mantarı AB ülkelerinde çok fazla tüketiliyor. Allahın bir takdiridir ki bu mantar doğası gereği kültür bitkisi olarak üretilemiyor. Bu nedenle köylülerimiz bu bitkinin yetiştiği alanları iyi korumalı, ekolojik ortamına zarar vermemeye özen göstermelidirler."
    
     Muhabir: Muammer Kökcüoğlu
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Saruhanlıda kuzu göbeği mantarının kilogramı 60 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER