SİNGİAD Başkan Vekili Pek:

SİNGİAD Başkan Vekili Pek: -Destek ve teşvikler için aranan şartlar KOBİler için ağır


ANKARA (A.A) - Sincan Genç İşadamları Derneği (SİNGİAD) Başkan Vekili Harun Pek, Ar-Ge yada yenilik projeleri için işletmelere çeşitli kurum ve kuruluşlarca teşvik ve destekler sağlandığını anımsatarak, Teşvik ve desteklere KOBİlerin ilgisi son derece azdır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de destek ve teşvikler için aranan şartların, KOBİler için ağır olması dedi.
     Pek, yaptığı yazılı açıklamada, işletmelerin verimlilikleri, katma değer içerisindeki paylarını arttırabilmeleri ile global rekabet ortamında güçlenebilmelerinin yolunun Ar-Ge ve inovasyondan geçtiğini kaydederek, buna karşın KOBİlerin bunlara yeterince ilgi göstermediğini ve bütçe ayıramadığını belirtti.
     Türkiyede Ar-Ge faaliyetleriyle ilgilenenlerin önemli oranda büyük işletmeler olduğunu ifade eden Pek, Türk sanayisinin yüzde 99luk bölümünü oluşturan KOBİlerin sayısı ise, bu oran içinde yok denecek kadar azdır. Bunun en önemli nedenlerinden biri Ar-Ge destek ve teşviklerinin büyük ölçekli işletmelere yönelik olmasıdır dedi.
    
     -Destek şartları ağır-
    
     Pek, KOSGEB, TÜBİTAK, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve bazı bakanlıkların bu Ar-Ge ve inovasyon ile ilgili ciddi teşvik ve destekleri olduğunu kaydederek, Buna karşın söz konusu teşvik ve desteklere KOBİlerin ilgisi son derece azdır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de destek ve teşvikler için aranan şartların, KOBİler için ağır olmasıdır dedi.
     Hızla değişen müşteri alışkanlıklarına ayak uyduramayan, ürün ve hizmetlerini pazara hızlı ve yenilikçi bir şekilde sokamayan firmaların yok olmaya mahkum olduğunu ifade eden Pek, şunları kaydetti:
     Ar-Ge bölümü oluşturmak isteyen bir işletmenin destek ve teşviklerden yararlanabilmesi için 50 kişilik ekip kurması zorunludur. Bu zorunluluk nedeniyle KOBİler daha işin başında projeden vazgeçmektedir. Yine Ar-Ge faaliyeti yapmak üzere teşvik ve destekler için başvuran firmalara projenin onaylanması, desteğin ödenmesi aşamasında çeşitli bürokratik engeller çıkarılmakta, işlemler geciktirilmekte, bu nedenle de pek çok KOBİ, daha işin başında pes ettirilmektedir. Genellikle büyük işletmelere dönük olan teşvik ve destekler için aranan koşulların mutlaka hafifletilmesi, üniversitelerimizin ve teknoparklarımızın KOBİlere bu konuda daha yakın ilgi göstermesini bekliyoruz.
    
     Muhabir: Hüseyin Karatepe
     Yayıncı: Abdullah Kıratlı
<< Önceki Haber SİNGİAD Başkan Vekili Pek: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER