Tarihe Eşekli taşıma ile restorasyon

Tarihe Eşekli taşıma ile restorasyon -Bodrumun Gümüşlük beldesindeki Karakaya köyünde bulunan 300 yıllık tarihi cami ve köy odasına, eşekle taşınan malzemelerle restorasyon yapılıyor


MUĞLA (A.A) - Bodrumda bulunan 300 yıllık tarihi cami ve köy odasına, eşekle taşınan malzemelerle restorasyon yapılıyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Gümüşlük Belediyesi tarafından, beldeye bağlı Karakaya köyündeki bazı tarihi binalarda restorasyon çalışması başlatıldı. Çalışmalarda köyde bulunan ve yaklaşık 300 yıllık olduğu tahmin edilen eski cami ve köy odası restore ediliyor.
     Restore çalışması yapılan bölgeye yol olmaması nedeniyle restorasyon için gerekli çimento, kum ve diğer malzemeler eşekle taşınıyor.
     Restorasyonu gerçekleştiren mimar Tevfik Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrumun önemli yerlerinden olan Gümüşlük beldesindeki restorasyon çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
     Karakaya köyünün çok eski bir yerleşim yeri olduğunu ifade eden Bilgin, köyde eski zamana ait bir cami ve köy odası olarak kullanılan bir binanın olduğunu anlattı.
     Kamuya ait iki binanın onarımı için belediye ile çalışmalara başladıklarını anlatan Bilgin, Geçen sene caminin restorasyonu yapıldı. Bu sene de köy odasının restorasyonunu yapıyoruz. Caminin 300 yıllık olduğunu biliyoruz. Şimdiki Gümüşlük, Antik adıyla Myndos, yarımadadaki iki büyük yerleşimden birisi. Karakaya köyü yapılaşmasının 15. yüzyıla kadar gittiğine dair çeşitli iddialar var dedi.
     Restorasyonlarda en önemli konunun kültürel mirasın korunması olduğunu vurgulayan Bilgin, Burada Bodrum mimarisi var. Restorasyon, Bodrum mimarisinin ne olduğunu anlamamıza yardımcı olduğu gibi, yapıların gelecek kuşaklara aktarılması açısından da çok önemli diye konuştu.
    
     -Yol olmayan köye malzemeleri eşekle taşıyoruz-
    
     Bilgin, bisikletin bile giremeyeceği kadar dar olan yolda eşekle malzeme taşıdıklarını anlatarak, şunları söyledi:
     Burada malzemeyi bir eşekle taşıyoruz. Çünkü başka bir taşıma yolumuz yok. Ya insan sırtında, ya bir hayvan sırtında taşımamız lazım. Çünkü köy araç olmadığı zaman kurulmuş. Şu anda buraya bisiklet bile zor girebilir. İnsanlar bu binaları yaparken bugün yaptığımız gibi eşek veya develerle malzeme taşıyıp, yapabildiklerini yapmışlar. Bence kültürel olarak üzerinde durmamız gereken şey, yapının kendisinden çok, doğa faktörlerine o zaman bile dikkat edilmesidir. Bina çok güzel bir yere konumlandırılmış, böylece kış güneşinden yararlandırılmış.
    
     Muhabir: Ali Ballı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Tarihe Eşekli taşıma ile restorasyon Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER