Tarihi Fevziye Yağlı Güreşleri

Tarihi Fevziye Yağlı Güreşleri -Güreşler, maddi imkansızlıklar nedeniyle 4 yıldır yapılamıyor


YALOVA (A.A) - Tarihi Kırkpınar güreşlerinden sonra en eski yağlı güreş organizasyonlarından biri olan Fevziye Yağlı Güreşleri, maddi imkansızlıklar nedeniyle 4 yıldır yapılamıyor.
     Yalovanın Altınova ilçesine bağlı Fevziye köyünün muhtarı İbrahim Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1901 yılından itibaren aralıksız olarak devam eden, 2001, 2009, 2010 ve 2011 yıllarında maddi imkansızlıklar nedeniyle yapılamayan güreşlerin bu yıl da olmayacağını söyledi.
     Kaya, güreşlerin Kırkpınardan sonra en eski yağlı güreş organizasyonlarından biri olduğuna vurgulayarak, 111 yıllık bir geçmişe sahip güreşlerin maddi imkansızlıklar nedeniyle yıllardır yapılamadığını hatırlattı.
     Kaya, şunları kaydetti:
     Bir asırı aşkın bu köy başpehlivanların kozlarını paylaştığı bir er meydanı oldu. Birçok başpehlivan da yine burada yetişti. Türk ata sporu olan güreşe ciddi katkılar sağlayan bu organizasyon 4 yıldır maddiyatsızlık nedeniyle düzenlenemiyor. Fevziye Yağlı Güreşleri için 100 ila 150 bin TL gibi bir para gerekli. Bu parayı bizim muhtarlık olarak bulmamız imkansız. Durumu İl Özel İdaresine, belediye başkanlarına ve milletvekillerine bildirdik. Ancak kimse elini taşın altına koymadı. İlin tanıtımı için önem taşıyan bu güreşlerin düzenlenememesi Yalovanın ayıbıdır.
    
     -Fevziye Güreşleri-
    
     1800lü yılların sonunda Kafkasyadan göçenlerin kurduğu Fevziye köyünde 1901 yılında köy düğünlerinde gençlerin güreş tutmasıyla bir gelenek halini alan yağlı güreşler, zamanla tüm çevre köylerinin toplandığı, etli pilav ikram edilen ve yağlı güreş tutulan özel bir gün haline getirildi. Her yıl düzenli biçimde yapılan ve Türkiyenin her tarafından gelen pehlivanların katıldığı Fevziye Güreşleri aynı zamanda Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için de bir prova özelliği taşıyordu.
    
     Muhabir : Nedim Güler
     Yayıncı : Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Tarihi Fevziye Yağlı Güreşleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER