Tarihi konak yağmurdan çöktü

Tarihi konak yağmurdan çöktü -Kozan ilçesinde İl Özel İdaresine bağışlanan 200 yıllık tarihi konağın bir bölümü yağmurun etkisiyle yakıldı


ADANA (A.A) - Kozan ilçesinde, varsilerince restore edilerek kültür merkezi yapılması şartıyla İl Özel İdaresine bağışlanan ve yaklaşık 200 yıllık olduğu belirtilen Gökçelik Konağının önemli bir bölümü yağan yağmurun etkisiyle yıkıldı.
     Hacıuşağı Mahallesi Muhtarı Fatih Altıparmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurdoğlu Sokakta bulunan konağın önemli kısmının dün gece etkili olan yağışla birlikte yıkıldığını, mahalleli olarak restore edilmesini bekledikleri tarihi eserin, daha önce ilgili yerlere yaptığı yaptığı tüm uyarılara rağmen yok olmaya bir adım daha yaklaştığını belirtti.
     Molozların oldukça dar olan tarihi sokağı da ulaşıma kapattığını, SİT alanı içinde olması dolayısıyla yıkıntıya ait molozların sokaktan kaldırılamadığını ifade eden Altıparmak, şunları kaydetti:
     Dün gece yağan yağmurla evin yıkıldığı haberi geldi. Geçmişte, okul ve hastane olarak kullanıldığını öğrendiğimiz ve Cumhuriyet yıllarında Rüştü-Aynı Hayat Gökçelik çifti tarafından satın alınarak uzun süre ev olarak kullanılan tarihi konak, restore edilmesine imkan bulamadan büyük bir hasar görmüş oldu. Bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle yıkılma tehlikesi altındaki bunun gibi diğer Kozan konaklarının da biran önce restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılmasını ve mahalle sakinlerinin olası tehlikelerden kurtarılmasını istiyoruz.
     Altıparmak, 900 metrekare alan üzerindeki tarihi konağın, varisi olan Gözen Özoğul Gökçelik tarafından 2 yıl önce Adana Valiliğinde düzenlenen bir protokolle İl Özel İdaresine bağışlandığını da hatırlatarak, konağın özgün izlerinin tamamen kaybolmasını beklemeden restore edilmesinin, ilçenin kültürel dokusunun yaşamasına katkıda bulunulmasının yanı sıra, bağışcı Gökçelik ailesinin hayattaki varislerini de mutlu edeceğini söyledi.
    
     Muhabir: Volkan Varan
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Tarihi konak yağmurdan çöktü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER