TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Er: -Yalova, Bursa, İstanbul ve Güney Marmaranın tamamı tektonik olarak en fazla aktivitenin olduğu yerler. Bu bölgenin tamamında depremi beklemeli ve hazırlanmalıyız


YALOVA (A.A) - TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Yalova, Bursa, İstanbul ve Güney Marmaranın tamamının tektonik olarak en fazla aktivite yaşanan yerler olduğuna işaret ederek, Bu bölgenin tamamında depremi beklemeli ve hazırlanmalıyız dedi.
     Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Özgür Bayraktara belgesini vermek için Yalovaya gelen Er, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin Marmara Bölgesinde her an beklenmesi gerektiğini söyledi.
     Güney Marmaranın Türkiyenin en önemli sanayi ve nüfus yoğunluğunun olduğu bölge olduğuna dikkati çeken Er, şöyle konuştu:
     Bu bölgeye, sahip olduğu depremsellik göz önünde bulundurulduğunda gereken önemin verildiğini söylemek pek mümkün değil. Kuzey Anadolu fay hattı tüm dünya tarafından izleniyor. Yalova, Bursa, İstanbul ve Güney Marmaranın tamamı tektonik olarak en fazla aktivitenin olduğu yerler. Bu bölgenin tamamında depremi beklemeli ve hazırlanmalıyız. Depremle dikleşmeden, bilimsel verilerle yaşam alanlarımızı oluşturmalıyız. Türkiyede depreme yönelik önlemleri bir an önce almamız lazım. MTAnın son çalışması da bize zaman kalmadığını gösteriyor. Ya önlemleri alırız ya da depremlerle dikleşip, 1999 yılında Marmarada yaşanan depremde olduğu gibi doğal afetlere yenileceğiz.
     Er, Yalovanın 3 koldan deprem riskini yaşadığını ifade ederek, Hep İstanbul ön plana çıkarılsa da Yalova 3 büyük fayın etkisi altında. Bunlardan biri Adaların güneyinden geçen hat, diğeri İznikten Karacabeye kadar devam eden fay hattı. Sonuncusu da Bursa merkezden Karacabeye giden fay. Bunların hangisinde bir deprem meydana gelirse gelsin Yalova etkilenir. Yalovanın bu konuda daha fazla duyarlılık göstermesi lazım. Jeolojik çalışmaların da mutlak surette uygulanması, belediyelerde Zemin Vizesi Kontrol Birimleri oluşturulması gerekir diye konuştu.
     Kentsel dönüşüme de değinen Er, bu alanlarda yapılaşmanın devam etmesini eleştirdi. Söz konusu alanlarda imar izninin durdurulması gerektiğini vurgulayan Er, Bu alanlarda yapılaşmaya devam ediyor, sonra da kentsel dönüşüme tabi tutuyorsunuz. Bu son derece yanlış dedi.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan / Mehmet Bayer
<< Önceki Haber TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER