Toprağın 4 bin yıllık dönüşümü

Toprağın 4 bin yıllık dönüşümü -Bitlisin Mutki ilçesinde geçmişi 4 bin yıl öncesine dayanan toprak işleme sanatı, Kavakbaşı beldesinde açılan atölyede kadınlar tarafından yaşatılıyor


BİTLİS (A.A) - Yunus Okur - Şener Toktaş - Yörede geçmişi 4 bin yıl öncesine dayanan toprak işleme sanatı, Mutki ilçesinin Kavakbaşı beldesinde yaşayan kadınların elinde sanata dönüşüyor.
     Mutki Kaymakamlığı ve Kavakbaşı Belediyesi tarafından hazırlanarak Sosyal Destek Programına (SODES) sunduğu "Kavakbaşı Çömlekçiliği Kadınlarla Gelişiyor" projesi kapsamında beldede kadınlara yönelik atölye açıldı.
     Atölyede, topraktan çömlek yapmayı öğrenen kadınlar, büyük ilgi gösterdikleri kursta, hem geçmişi 4 bin yıl öncesine dayanan toprak sanatını yeniden canlandırıyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.
     Usta öğretici Cemil Orman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan toprak sanatının, kadınların elinde hayat bulduğunu söyledi.
     Hazırlanan projeyle topraktan ürün yapma sanatını yaşatmaya çalıştıklarını belirten Orman, proje kapsamında kurulan atölyede 50 kadına eğitim verildiğini ifade etti.
     Orman, toprak işleme sanatının Anadoluda Hititler döneminden bu yana var olduğunu bildirerek, kadınların elinde şekil bulan ürünleri yurt içine pazarladıklarını kaydetti.
     Atölyede eğitim gören kadınların aile bütçelerine ekonomik katkı sağladığına değinen Orman, "Yörede yok olma aşamasına gelen bu meslek, hazırlanan projeyle tekrar yaşatılıyor ve kadınlar yeniden toprağa hayat veriyor" dedi.
    
     -Toprağın esere dönüşme aşaması-
    
     Toprağın birçok aşamadan geçtikten sonra sanata dönüştüğünü anlatan Orman, ilk etapta belli bir kıvama getirdikleri toprağın hamur gibi yoğrulup makineden geçirilerek arındırıldığını dile getirdi.
     Arınmış toprakla yapılan ürünlerin, bir hafta veya 10 gün oda ısısında kurutulmaya bırakıldığını vurgulayan Orman, kurutulduktan sonra fırınlarda pişirilen ürünün, boyanıp süslenerek satışa hazır hale getirildiğini belirtti.
     Kursiyerlerden Hülya Behremen ise atölyedeki kursa katılarak toprak işleme sanatını yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
     Beldede ilk defa toprak işleme sanatına yönelik kurs açıldığına işaret eden Behremen, "Bu sanatı öğrendik ve kursun devam etmesini istiyoruz. Daha önce topraktan tandır yapıyorduk ancak bize bu imkan sunuldu. Artık toprağı daha kolay işliyoruz" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Toprağın 4 bin yıllık dönüşümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER