Yağ gülü ıslahıyla ilgili çalışma yürütülüyor

Yağ gülü ıslahıyla ilgili çalışma yürütülüyor


ISPARTA (A.A) - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Baydar, üniversitede yağ gülü ıslahıyla ilgili çalışma yürüttüklerini bildirdi.
     Prof. Dr. Hasan Baydar, SDÜ tarafından düzenlenen Her Yönüyle Gül Sempozyumunda yaptığı konuşmada, 2007 yılında başlatılan dünyada sayılı, Türkiyede ise ilk olma özelliğine sahip Yağ Gülü Islahı projesinin meyvelerini vermeye başladığını söyledi.
     Baydar, 125 yıldır devam eden tek tipliliğe dayalı yağ gülü üretim geleneğini çeşitlendirmek, koku, renk, şekil, form, verim ve kalite gibi özellikte farklı yeni yağ gülleri elde etmek için çalışma yaptıklarını ifade ederek, Yağ gülü tohumlarına kobalt 60 kaynaklı gama ışınları uygulayarak çoğaltım yoluyla genetik rekombinasyonların ortaya çıkmasını sağladık. Ispartada 1888 yılından günümüze kadar üretimi yapılan yağ gülleri pembe renkli ve 30 yapraklı çiçeklerdir. Günümüze kadar çoğaltıldığı için hiçbir değişikliğe uğramamıştır dedi.
     Yaptıkları çalışmalar ile yağ gülü çeşit ıslahı bahçesi oluşturduklarına anlatan Baydar, şunları kaydetti:
     Bahçemizde 5 yapraklı 90 yapraklı, koyu kırmızı renkte, beyaz renkte bodur, sarılıcı, erkenci, geççi, kırmızı dikenli, beyaz dikenli yağ gülü mutantları oluşturduk. Bu bahçeye Ispartanın geleceği adını verdik. Daha birkaç yıl morfolojik, moleküler, tarımsal ve teknolojik karakterizasyonlarını yapacağız. Daha sonra üstün bulunan mutantlar için tescil başvurusunda bulunacağız. Bu araştırma bize ayrıca yağ gülünün kökeni hakkında da önemli bulgular sağlıyor.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yağ gülü ıslahıyla ilgili çalışma yürütülüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER