Zeytine makinayla gelen bereket

Zeytine makinayla gelen bereket -Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı: Sırık yerine makina ile silkilen zeytin ağaçları her yıl ürün vermeye başladı


AYDIN (A.A) - Aydında bir yıl ürün verip bir yıl vermemesine alışılan zeytin ağaçlarından silkme makinası kullanımı sonrasında her yıl ürün alınmaya başlandı.
     Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin silkme makinasının Aydında 5-6 yıldan bu yana kullanıldığını, şu ana kadar il genelindeki 65 bin civarındaki zeytin üreticisinden yüzde 20sinin makina sahibi olduğunu kaydetti.
     Posacı, faydaları görüldükçe makina kullanımının hızla yaygınlaştığını belirterek şunları söyledi:
     Makinanın olmadığı zamanlar zeytin ağaçları sırıkla çırpılıyor, başka bir tabirle adeta dövülüyordu. Üzerinde yaralar oluşan ağaç kendisini uzun sürede zor toparlıyordu. Bunun sonucunda da zeytinde 1 yıl var, 1 yıl ise yok yılıydı. Ancak zeytin silkme makinası kullanımı ile verilen bu zarar engellendi. Sırık yerine makina ile silkilen zeytin ağaçları her yıl ürün vermeye başladı.
     Posacı, silkme makinasının hasat masrafını da düşürdüğüne işaret ederek, Hasat masrafı zeytinde önemli bir girdi maliyetiydi. Daha önce bir kişi sırıkla günde 250 kilo civarında zeytin çırparken, silkme makinası ile bu 2 tona yükseldi. Öncesinde 10 kişinin sırıkla 1 günde yaptığı işi şu anda 1 kişi tek başına yapabiliyor. Hem zamandan, hem de işçi maliyetlerinden büyük tasarruf elde edildi diye konuştu.
    
     -Makinayı kullanmaya başlayan zeytin üreticileri memnun-
    
     Öte yandan Aydında zeytin silkme makinası kullanmaya başlayan zeytin üreticileri de memnuniyetlerini dile getirdi.
     Aydın merkez Şahnalı köyü sakinlerinden zeytin üreticisi Gökhan Yalçın, Daha önce sırıkla çırptığımız zamanlar ağaçlar çok yıpranıyordu. 1 yıl verim alıp ertesi yıl alamıyorduk. Ama makineyi aldığımızdan bu yana her yıl verim almaya başladık, faydasını çok gördük diye konuştu.
     Sırıkla çırparken bir ağaç ortalama 1 saate yakın zamanımızı alıyordu ama makine ile 15-20 dakikada işimizi hallediyoruz diyen Ayşegül Yalçın makinayı bayanların da rahatlıkla kullanabildiklerini belirterek, Sırıkla daha önce zor oluyordu. Şimdi makine ile çok kolay oluyor ifadelerini kullandı.
     Aydın merkez Mesutlu köyünde ikamet eden zeytin üreticisi Erdal Altınkurt da, Geçen yıl zeytin vardı. Bu yıl olmaz diye beklerken yine fevkalade verim aldık. Eskiden bir yıl olup bir yıl olmuyordu diyerek memnuniyetini dile getirdi.
    
     Muhabir: Gökmen Şireci / Suat Deniz
     Yayıncı: Tolga Albay
<< Önceki Haber Zeytine makinayla gelen bereket Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER