Akkuyu'da sona gelindi: Türkiye Rusya'dan 60 yıl elektrik alacak

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Çarşamba, Haziran 10 2026
Paylaş
X Post
Rusya’nın Mersin’de inşaa ettiği ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin bu yıl sonunda aktif olarak çalışmaya başlayacağı açıklandı.
Akkuyu'da sona gelindi: Türkiye Rusya'dan 60 yıl elektrik alacak

Samanyoluhaber.com - Moskova

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yıl sonuna kadar santralden ilk elektrik üretimini gerçekleştirerek Türkiye’nin nükleer enerjide yeni bir döneme geçmesini hedeflediklerini açıkladı. 


Rusya'nın tamamen kendi parasıyla Türkiye topraklarında inşa ettiği Nükleer Santral Türkiye'ye 60 yıl boyunca elektrik satacak. Akkuyu, Rusların kendi toprakları dışında başka bir ülke toprağında yüzde yüzüne sahip olacağı ilk ve tek santral olacak.


Rusya Dünya genelinde 20'den fazla ülkede nükleer santral inşa ediyor. Ancak bu ülkeler nükleer santralleri yap işlet devret modeliyle faaliyete alırken Türkiye'de ise Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından “Yap-Sahip Ol-İşlet” modeliyle inşa ediliyor.


Bakan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, birinci ünitede devreye alma takviminin en önemli aşamalarından birini daha geride bıraktıklarını duyurdu. Bakan’ın paylaşımında, “Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin birinci ünitesinde, devreye alma takviminin en önemli aşamalarından birini daha başarıyla tamamladık” ifadelerine yer verildi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, bu aşama reaktörün “kalbi” olarak tanımlanan basınçlı kap ile buhar jeneratörlerinin montajının tamamlanmasını içeriyor ve ilk yakıt yüklemesi için gerekli olan soğuk-sıcak hidrolik testlerinin önünü açıyor.


35 milyar kilovatsaatlik kapasite

Dört ünitenin tam kapasiteyle devreye girmesi durumunda Akkuyu NGS’nin yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor. Bu miktar, Türkiye’nin mevcut elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 10’una karşılık geliyor. Santralin birinci ünitesinin bu yıl içinde tamamlanarak ilk elektriği üretmesi bekleniyor.


Bayraktar, sıfır emisyonlu, kesintisiz ve çevre dostu nükleer enerjiyi Türkiye’nin enerji sepetindeki en güçlü kaynaklardan biri haline getireceklerini vurguladı.

En Çok Okunanlar

Ertuğrul İncekul

ERTUĞRUL İNCEKUL

Safvet Senih

SAFVET SENİH

Abdullah Aymaz

ABDULLAH AYMAZ

Arif Asalıoğlu

ARİF ASALIOĞLU

Kadir Gürcan

KADİR GÜRCAN

ÇOK OKUNAN HABERLER